Imati psa i bebu u isto vrijeme može biti vrlo izazovno, ali ako na vrijeme počnete s pripremama, period prilagodbe može proteći vrlo glatko.

Činjenica je da pas više neće biti u prvom planu, pogotovo ako u dom stiže prva beba. Psi itekako mogu osjetiti da su zanemareni, pa pokušajte dati sve od sebe kako bi se i dalje osjećao voljeno i važno. Uključite ga u sve pripreme za bebu.

1. Postupno mijenjajte okolinu svoga ljubimca

Bilo da dodajete novi namještaj u svoj dom ili stvarate dječju sobu, činite to u malim fazama kako biste svom ljubimcu dali vremena da se prilagodi. Kućni ljubimci oslanjaju se na dosljednost, a čak i male promjene u njihovoj okolini mogu izazvati znatan stres.

Kada su različita područja doma gotova i spremna za bebu, igrajte se sa svojim ljubimcem u tim prostorima kako biste izgradili pozitivne osjećaje o njima. Također dajte psu i da onjuši prostirku za prematanje, krevetić, hranilicu i ostalo.

2. Stvorite barijere u dijelovima doma

Može biti iscrpljujuće nadzirati kućne ljubimce dok se brinete o djetetu, pogotovo kada ste sami kod kuće. Jedan jednostavan način da to riješite jest da zadržite svoje ljubimce na drugom katu ili u drugom dijelu doma postavljanjem pregrada ili zatvaranjem vrata.

Bilo da vaša beba spava u vašoj spavaćoj sobi ili dječjoj sobi, neka vrata budu zatvorena kako biste ograničili pristup kućnih ljubimaca. Ako vas sada vaš ljubimac obično prati po kući ili spava u vašoj sobi, postupno vježbajte da ih držite razdvojene kako bi se navikli na to do trenutka kada dijete dođe.

3. Pripremite psa na bebin plač

Ako vaš ljubimac dosad nije bio u doticaju s djecom, posebno s bebama, zvuk plača bit će mu nov. Bebin plač i vrištanje mogu uznemiriti životinje, stoga je priprema ključna. YouTube ima mnogo videozapisa dječjih zvukova koji vam mogu pomoći.

Pustite snimku na niskoj glasnoći dok vaš ljubimac jede ili se igra. Sa svakom seansom samo malo pojačajte glasnoću, sve dok vam se ne čini da su mu zvukovi ugodni i normalni. Nemojte zaboraviti i na različite zvukove dječjih igračaka. Ako ste već kupili, primjerice, različite zvečke, upoznajte psa i s tim zvukovima.

Vrijeme prilagodbe na novu bebu nije izazovno samo roditeljima nego i našim ljubimcima.

4. Pripremite psa na bebin miris

Počnite povezivati miris dječje kreme, losiona, pudera i drugih proizvoda s poslasticama. To će stvoriti pozitivnu asocijaciju na vašu bebu prije nego što se uopće rodi. Dakle, naprosto otvorite čep i dajte psu da ponjuši te proizvode, a nakon toga mu dajte poslasticu. Dejvojčica i pas 8 razloga zbog kojih bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca

Jednom kada se beba rodi, toplo se preporučuje da tata ili neki drugi član obitelj iz bolnice donese jedan komad bebine odjeće. Pustite psa da dobro onjuši svaki centimetar te odjeće, a potom mu također dajte poslasticu. Na dan kada beba stigne kući ti će mu mirisi biti poznati i povezivat će ih s pozitivnim iskustvom.

5. Počnite odmah

Iako se devet mjeseci čini kao dug period za pripremu, najčešće proleti, a vama će s vremenom biti sve teže kretati se i imati energije za psa. Zato počnite već danas. Ako pak imate psa koji i inače ima poteškoća s poštovanjem naredbi, još ga uvijek stignete upisati na neki od programa pseće škole ili se sami pozabaviti time. Poznavanje naredbi olakšat će vam suživot sa psom jednom kada beba stigne.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju