Dok niste imali djecu, mislili ste da se ispadi djeteta u supermarketu ili parku nikada neće događati vama, no sada ste se našli u toj situaciji. Kako preživjeti ''divlje dvije'' ili ''terorističke tri'', kako od milja zovu godine u kojima su ovakvi ispadi najčešći, što sve očekivati i kako se s njima nositi, što pomaže, a što ne, donosimo u tekstu koji slijedi.

 

Mislite li da ste nešto napravili krivo ili previše razmazili svoje dijete u razdoblju od prve do treće godine, ne krivite se ni za što jer se najvjerojatnije radi o ispadima bijesa koji su u toj dobi normalan dio razvoja.

Bilo to obično cmizdrenje ''ni zbog čega'', plakanje, vrištanje, udaranje, bacanje ili hvatanja zraka, tantrumi se mogu događati nekoliko puta dnevno ili tjedno, a s godinama postaju sve rjeđi. Zašto? Odgovori se mogu pronaći u uzrocima takvim izljevima bijesa.

U dobi od prve do treće godine djeca se tek počinju emocionalno i socijalno razvijati i ponekad riječima ne mogu izraziti sve svoje velike osjećaje koji ih preplavljuju. Rastrgani između osjećaja da se žele osamostaliti i straha od odvajanja od vas, počinju shvaćati da mogu utjecati na događaje oko sebe i krenu u ''ispipavanje terena''.

Ukratko, tantrumi su jedan od načina na koji mala djeca izražavaju osjećaje i nose se s njima te pokušavaju promijeniti ili shvatiti situacije u svojoj blizini.

I starija djeca mogu imati ispade bijesa, no to se događa onda kada ih ranije nisu naučili kako da ispravno izražavaju ili upravljaju osjećajima ili pak u slučaju sporijeg emocionalnog razvoja i samokontrole.

U oba slučaja postoje utjecaji zbog kojih postoji veća vjerojatnost da će se tantrum dogoditi:

- Temperament može utjecati na to koliko će brzo i jako određeno dijete reagirati na frustrirajuće događaje. Djeca koja će lako uzrujaju češće će imati tantrume. Primjerice, dijete od dvije i pol godine samo će pokušati obući šlapice ili tenisice. Jedno će dijete doživjeti frustraciju ako ne uspije otprve, dok će drugo pokušati nekoliko puta prije negoli dobi napadaj bijesa i u potpunosti odustati.

- Glad, umor, stres ili previše podražaja može otežati kontrolu emocija i ponašanja kod djece

  Izbjegavajte igračke koje nisu u skladu s djetetovom dobi kako ne bi došlo do frustracije Izbjegavajte igračke koje nisu u skladu s djetetovom dobi kako ne bi došlo do frustracije (Foto: Getty)

- Situacije s kojima se ne mogu sami nositi mogu izazvati bijes poput dijeljenja igračaka ili sukoba sa starijim djetetom kada mu se ne zna ili ne želi suprotstaviti, igra s igračkama koje ne razumiju ili njima ne mogu upravljati, pokušaji da vam nešto kažu, ali ih vi ne razumijete zbog nerazgovjetnog govora i nerazvijenog rječnika

- Jake emocije poput brige, straha i ljutnje mogu biti previše za dijete koje se ne zna u potpunosti izraziti riječima, pa s njim ne možete voditi razuman razgovor

Što raditi kada se tantrumi dogode?

Koliko god se trudili, tantrume nekada nećete moći spriječiti, ali možete smanjiti njihovu učestalost ako smanjite stresne situacije djetetu. U šoping ih vodite site i naspavane te rasporedite razne nove podražaje kroz tjedan. Ne nudite im igračke koje nisu primjerene njihovoj dobi jer im nemogućnost igre s njima može stvoriti frustraciju.

Odjeća od organskog pamuka ističe se kao najbolji odabir za novorođene bebe Iskrena priznanja novopečenih roditelja: Na ove stvari nitko vas ne može pripremiti

Pričajte sa svojim djetetom o njegovim osjećajima i razlozima ljutnje kako biste mogli predosjetiti kada će naleti bijesa moći nastupiti. Reagirajte s pitanjem kada već predosjećate da bi se moglo nešto dogoditi ili mu jednostavno skrenite pažnju na nešto drugo. Potičite ga da imenuje osjećaj i njegov uzrok. Primjerice, pitajte ga: ''Jesi li bacio igračku jer nisi znao kako se s njom igrati ili nije radila? Što si mogao napraviti, a da je ne baciš? Možda pozvati mamu u pomoć?''

U razgovoru s djetetom moći ćete identificirati okidače tantruma i ponekad ih uspjeti uspješno izbjeći. Bavljenje tantrumima može biti iscrpljujuće i stresno i u većini slučajeva činit će vam se da morate odmah stati na kraj takvu ponašanju svoga djeteta, no ipak je dobro uzeti trenutak da razmislite kako ćete reagirati. Evo nekoliko savjeta kako se njima nositi kada se dogode. Svako dijete reagirat će drukčije pa nijedna od navedenih ideja nije naodmet.

- Ostanite mirni (ili barem pokušajte ) Udahnite duboko i uzmite trenutak za sebe jer ako se i vi naljutite, situacija će postati još teža. Ako morate govoriti, smirite i usporite glas, kao i svoje kretnje.

- Priznajte djetetu da mu je teško. Primjerice, teško je kada ti lizalica padne na pod, zar ne? Ovo može spriječiti da situacija ne izmakne kontroli i dati priliku djetetu da resetira svoje osjećaje.

- Ako razgovor ne pomaže, ignorirajte tantrum. Ostanite blizu svoga djeteta kako bi znalo da ste tu uz njega, ali ga ne pokušavajte urazumiti. Sada je već prekasno! Kada ne budete obraćali pažnju na njega, ono će se već smiriti.

- Budite glavni kada situacija to zahtijeva. Ako se tantrum događa jer dijete želi nešto, a vi mu to ne želite ili ne možete dati, u konačnici nemojte popustiti. Primjerice, ako vaše dijete ne želi izaći iz kade, a voda se već dosta ohladila, bit će sigurnije ako izvadite čep za odvod i podignete ga iz kade kako se ne bi ozlijedilo.

Priznajte djetetu da mu je teško Priznajte djetetu da mu je teško Foto: Getty

- Budite dosljedni i smireni u pristupu. Ako samo jednom date svome djetetu ono što želi kada ima tantrum, a drugi put ne, problem može postati gori.

- Promjena atmosfere i slične distrakcije mogu pomoći. Palite i ugasite svjetlo ili pustite blagu glazbu kada vaše dijete ima napadaj bijesa, to ga može izbaciti iz moda i brzo može zaboraviti zašto je uopće plakalo.

- Razvijte strategiju za tantrume. Dobro je imati jasan plan kako ćete se nositi s tantrumima u raznim situacijama i budite ustrajni u provođenju toga plana kada se dogode.

- Prihvatite činjenicu da direktno ne možete kontrolirati emocije ili ponašanje svoga djeteta. Možete ga samo zaštititi i usmjeriti njegovo ponašanje kako biste smanjili pojavu tantruma u budućnosti.

- Prihvatite činjenicu da se radi o razvojnoj fazi i da je ispred vas još mnogo faza u odrastanju vašeg mladunca, pa čak i prije negoli tantrumi potpuno nestanu. Razvijanje i vježbanje samokontrole zadatak je koji će ispunjavati cijeli život.

- Zadržite smisao za humor, no ne smijte se tantrumu – ako to učinite, vaše dijete moglo bi pomisliti da ga nagrađujete pažnjom ili ga pak možete uzrujati još više ako pomisli da mu se izrugujete.

I zapamtite, ignorirajte mrke i osuđujuće poglede drugih. Takvi ljudi ili nisu imali djecu ili su im već odavno odrasla, pa su zaboravili kako je to.

Više o odrastanju djece i izazovima roditeljstva pročitajte na stranici Lupilu.hr, gdje osim korisnih savjeta za trudnice i roditelje možete ostvariti i popuste na Lupilu proizvode prijavom na njihov newsletter.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju