Dobivanje prve menstruacije (tzv. menarhe) važan je događaj u životu svake djevojčice. Osim što to prate fizičke promjene, prisutne su i one emocionalne. U posljednjih 150 godina dob dobivanja prve menstruacije značajno se spustila, pa je djevojčice najčešće dobivaju već s 11 ili 12 godina. Upravo je zato vrlo važno na vrijeme razgovarati s njome o svim promjenama koje će donijeti nova etapa u njezinu životu.

KOLIKO SE O MENSTRUACIJI UČI U ŠKOLI?
Kako nam je pojasnila ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić, roditeljska je dužnost pripremiti mladu djevojku ili djevojčicu na promjene koje donosi spolno dozrijevanje.

Ne radi se samo o menstruaciji, već i o drugim tjelesnim promjenama kao što su tjelesni rast, rast dlačica, rast dojki. Prvu menstruaciju valja predstaviti kao normalno i poželjno zbivanje. Bilo bi idealno kada bi roditelji bili dobro informirani o tome, ali to ne možemo uvijek očekivati, stoga je edukacija u školama neobično važna, ističe dr. sc. Grujić.

S time se slaže i profesorica biologije Monika Cindrić koja nam je pojasnila kada se i kako ta tematika obrađuje na nastavnim satima.

O prvoj menstruaciji učenici osnovne škole uče još u petom razredu na satima Prirode. Iako većina učenica već zna ponešto o promjenama u pubertetu, začuđujuće je da još uvijek ima onih djevojčica koje se tek tada prvi put susreću s pojmom menstruacije.

U osmom razredu, kada se obrađuje tema vezana uz spolni sustav, svi već znaju mnogo više o tome, kao i u trećem razredu srednje škole u kojem se tema dodatno obrađuje, pojašnjava nam profesorica Cindrić, koja primjećuje da učenice rado sudjeluju u razgovorima vezanima uz pubertet i promjenama koje se događaju kod oba spola.

NELAGODU OSTAVITE PO STRANI
No mišljenja je da bi se djevojčice i prije petog razreda trebale upoznati s promjenama koje donose pubertet i menstruacija, a tu je ključna uloga majke ili nekog drugog člana obitelji.

Iako je nekim roditeljima možda nelagodno razgovarati o toj temi, pogotovo samohranim očevima, psihologinja Martina Kovačić napominje da u toj situaciji to treba ostaviti po strani.

Nelagodu roditelja ne bi trebalo unositi u razgovor i prenositi na kćer. Ako pokažemo da možemo razgovarati o svemu, dijete će nam se lakše i spremnije otvarati i ubuduće. Dobro je razgovor započeti vlastitim iskustvom prve menstruacije, pogotovo ako je kćeri vrlo neugodno. Svakako treba što više slušati i postavljati pitanja, a što manje dijeliti savjete i moralizirati, pojašnjava nam psihologinja Kovačić.

POJASNITE I FIZIČKE I EMOCIONALNE PROMJENE

Njezina kolegica Irena Šestak, psihologinja u osnovnoj školi, vrlo se često susreće upravo s djevojčicama koje su u periodu dobivanja prve menstruacije. Napominje da im pritom treba pojasniti i fizičke i emocionalne promjene koje dolaze s menstruacijom.

Važno je da kćeri razumiju zašto se sve to događa, kako će se osjećati, da su oscilacije u raspoloženju normalne i da sve žene prolaze kroz to. Nerijetko se djevojčice uplaše kada shvate da je uz menstruaciju vezana krv i tu je podrška majke ili nekog drugog člana obitelji najvažnija.

Ne treba ih odmah zasipati mnoštvom informacija, ali naravno da moraju znati osnovne stvari, napominje psihologinja Šestak koja upozorava i na preuranjenu menstruaciju.

I ona i njezina kolegica Martina Kovačić slažu se da je u tom slučaju itekako potrebno potražiti stručnu pomoć.

Dobro je razgovor započeti vlastitim iskustvom prve menstruacije, pogotovo ako je kćeri vrlo neugodno. Svakako treba što više slušati i postavljati pitanja, a što manje dijeliti savjete i moralizira



Dođe li do preuranjenog puberteta kod djevojčica koje pohađaju niže razrede osnovne škole, treba imati na umu da u tom periodu dijete još psihički nije spremno na takve tjelesne promjene. Uz liječničku pomoć u takvim je situacijama moguće i odgoditi pubertet, govori nam Martina Kovačić.

Unatoč vlastitom iskustvu menstruacije majki, dr. sc. Grujić smatra da je posjet ginekologu vrlo važan, radilo se o preuranjenom pubertetu ili ne.

Bilo bi poželjno da majka, otac ili neki drugi član obitelji dobije stručnu informaciju o menstruacijskom ciklusu, utjecaju hormona, spolnom odnosu i mogućnosti zanošenja, kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti jer je to nešto s čime se njihovo dijete već brzo može susresti, govori nam dr. sc. Grujić.

UPOZANJTE JE I S HIGIJENSKIM POTREPŠTINAMA
Osim što bi bilo dobro potražiti stručnu pomoć u informiranju te im pojasniti fizičke i emocionalne aspekte menstruacije, djevojčice također treba upoznati i s higijenskim potrepštinama koje će morati koristiti tijekom menstruacije.

Pokažite joj uloške, recite joj u kojem dijelu dućana može naći te proizvode te joj ponudite i tablete protiv bolova usklađene s dobi.

Usto joj dajte do znanja da menstruacija uz dobru pripremu ne mora utjecati na njezine aktivnosti, posebno ako se djevojčica bavi sportom.

Upamtite, kako bi prva menstruacija prošla što bezbolnije, ključno je razgovarati o svemu što ona nosi sa sobom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju