Obitelj se smatra jezgrom društva od koje sve počinje. No što kada se otuđite od nekog člana obitelji i s njim ne razgovarate godinama?

Bez obzira na to jeste li prestali razgovarati s ocem prije godinu dana jer je bio kritičan prema vašem identitetu ili partneru ili ste prije desetak godina izbacili sestru iz svojeg života jer je njezina ovisnost izmakla kontroli, prekinuti vezu s članovima obitelji teško je.

No otuđenje ne mora trajati zauvijek. Istraživanje Sveučilišta Cambridge otkrilo je da je otuđenje od očeva najčešće i da u prosjeku traje gotovo osam godina.

Otuđenje između braće obično traje sedam i pol godina, dok između sestara u prosjeku traje sedam godina.

Otuđenje između majki i njihove odrasle djece u prosjeku iznosi pet i pol godina, dok s drugim članovima obitelji kao što su tete, ujaci, bratići i sestrične, može trajati i više od deset godina.

Bez obzira na to koliko dugo ste bili odvojeni od obitelji, možda će doći trenutak kada ćete htjeti razmisliti o ponovnom uspostavljanju kontakta.

Sama pomisao na nastavak kontakta mogla bi izazvati mnogo neugodnih emocija poput straha, tuge, ljutnje ili povrijeđenosti. Ali pomisao na ponovnu vezu također bi vas mogla usrećiti.

Međutim, kada je riječ o ponovnom povezivanju, možda nećete znati odakle početi. Kako doprijeti do druge osobe? Što reći?

Pratite li ovih pet koraka, povezivanje s otuđenim članovima obitelji moglo bi se odigrati na obostrano zadovoljstvo.

1. ZAŠTO BAŠ SADA?
Kada odlučite da se želite ponovno povezati, bilo iz emocionalnih ili praktičnih razloga, dobro razmislite o tome zašto to želite baš sada.

Je li se nešto promijenilo? Jeste li se vi promijenili? Jeste li predugo odgađali nešto što je moglo biti riješeno godinama ranije? Treba li vam podrška zbog prekida veze, rastave ili gubitka posla?

Možda ste bili još dijete kada su se odnosi s drugim članovima obitelji počeli hladiti zbog nečijeg mentalnog zdravlja, problema s alkoholom i slično, pa niste mogli ni utjecati na tijek udaljavanja, a sada kao odrasla osoba vidite u čemu je bio problem.

Možda ste čuli da je drugoj osobi dijagnosticiran ozbiljan zdravstveni problem i želite se pokušati ponovno povezati dok možete.

Pripremite se za moguće različite ishode jednom kada odlučite prvi se javiti.

Možda vas je to što ste postali roditelj natjeralo da preispitate stvari jer želite da vaše dijete ima odnos s vašom obitelji.

Što god bilo, budite načisto sami sa sobom zašto baš u ovom trenutku osjećate potrebu za pomirenjem.

2. KOJA SU VAŠA OČEKIVANJA?
Prije uspostavljanja kontakta razmislite o svojim očekivanjima i vrsti odnosa koji biste željeli uspostaviti u budućnosti.

Nadate li se ponovnom povezivanju na način koji vam omogućuje da imate zdrav odnos pun ljubavi?
Zamišljate li redoviti, stalni kontakt?
Mislite li da će ta osoba biti dostupna za podršku? Hoćete li im vi biti podrška?

Očekujete li da ćete moći komunicirati kad god poželite?
Nadate li se da ćete moći prisustvovati obiteljskim svečanostima, a da se ne osjećaju tenzije?
Nadate li se prijateljskom odnosu koji ne uključuje dublju povezanost?

3. NAPRAVITE PLAN
Pripremite se za ponovno povezivanje tako što ćete napraviti plan kako će se to dogoditi. Razmislite o tome želite li poslati poruku ili nazvati tu osobu. Osobni dolazak iz vedra neba možda bi mogao biti previše bilo za vas ili za tu drugu osobu.

Uzmite u obzir što ćete reći i hoćete li se vraćati u prošlost. U nekim situacijama odnos se ne može nastaviti dok se ne pozabavite prošlošću.

Primjerice, ako ste prestali razgovarati s majkom jer je hodala s nasilnim muškarcima tijekom vašeg djetinjstva, možda biste željeli razgovarati o tome kako su njezini izbori utjecali na vas. Dijeljenje toga s njom može biti važno za vaše ozdravljenje.

U drugim slučajevima možda ćete odlučiti da nema smisla zadirati u prošlost. Možda vi i član vaše obitelji imate različite životne vrijednosti, a ta se činjenica nije promijenila.

Ako ne znate što biste uopće rekli i kako započeli razgovor, evo nekoliko ideja.

Znam da dugo nismo imali nikakav kontakt, no ja bih to voljela promijeniti.

Sigurna sam da će te iznenaditi moja poruka, no nadam se da možemo razgovarati.

Nedostajalo mi je imati tebe u svom životu. Nadam se da se možemo vidjeti na kavi i razgovarati.

4. PRIPREMITE SE ZA MOGUĆE ISHODE
Možete kontrolirati kako ćete se javiti članu obitelji i iznijeti svoju želju za ponovnim povezivanjem, ali ne možete kontrolirati kako će druga strana reagirati.

Slika nije dostupna 15 rečenica koje ne smijete reći nekome tko nije u dobrim odnosima s roditeljima

Bez obzira na to koliko su vaše namjere dobre, ne možete prisiliti otuđenog člana obitelji da obnovi odnos. Prije nego što se javite, morate znati da ste u stanju podnijeti bilo koji ishod s kojim se suočite, da imate svoj sustav podrške ako stvari ne krenu po planu, ali i da ste upoznati s vještinama suočavanja s emocijama poput meditacije.

5. KRENITE U IZGRADNJU NOVOG ODNOSA
Nakon prve izgovorene ili napisane rečenice sve će biti lakše. Riječi će same teći.

Ako član vaše obitelji pozitivno reagira na vaš kontakt, polako gradite odnos. Nemojte očekivati da ćete naprosto nastaviti tamo gdje ste stali prije mnogo godina. Umjesto toga, izgradite povjerenje korak po korak.

Bilo da se čujete jednom tjedno ili mjesečno, ponovno se upoznajte. Slušajte. Organizirajte zajedničke aktivnosti. Možda postoji član obitelji koji vam u tome može biti posrednik, pa ta prva druženja učiniti manje neobičnima.

Odaberite ono što vam najviše odgovara.

Na kraju dana, obitelj je najvažnija, a s tim i rješavanje svih problema koji su doveli do otuđenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju