Kako se riješiti stresa, tjeskobe, napetosti? Jedno od rješenja može biti slušanje glazbe, ali ne bilo koje. Novo istraživanje dokazalo je da jedna pjesma umanjuje tjeskobu za čak 65 posto.

 

Imate li loš dan, pustite si glazbu koja će vas opustiti i oraspoložiti. Naime, tvrtka za neuromarketing Mindlab International sastavila je listu 10 pjesama uz koje će stres, napetost i tjeskoba nestati, a osjećaj opuštenosti, zadovoljstva i sreće će vas ispuniti.

Sudionici istraživanja trebali su riješiti zahtjevne slagalice pritom slušajući glazbu. Koristeći podatke zabilježene u senzoru, znanstvenici su mjerili promjene u ritmu srca, krvnog tlaku i disanju ispitanika. Jedna pjesma posebno se istaknula po svojem opuštajućem učinku, "Weightless" glazbenog trija Marconi Union. Naime, upravo je ta pjesma smanjila osjećaj tjeskobe za čak 65 posto.Weightless je djelovala toliko opuštajuće da su neke ispitanice osjetile pospanost slušajući je zbog čega je znanstvenici ne preporučaju slušati tijekom vožnje. Doznajte i što omiljena glazba govori o vašoj inteligenciji.

Pjesma 'Weightless' glazbenog trija Marconi Union umanjuje tjeskobu i stres za čak 65 posto

Na temelju rezultata studije, znanstvenici su sastavili top listu 10 najopuštajućih pjesama:

1. "Weightless" Marconi Union
2. "Electra" Airstream
3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)" DJ Shah
4." Watermark" Enya
5. "Strawberry Swing" Coldplay
6. "Please Don't Go" Barcelona
7. "Pure Shores" All Saints
8. "Someone Like You" Adele
9. "Canzonetta Sull'aria" Mozart
10. "We Can Fly" Rue du Soleil

Osjećate da ste pod ogromnim stresom i da se nikako ne možete opustiti? Možda vam pomogne verzija pjesme "Weightless" koja traje skoro deset sati.

Postoje pjesme koje vežemo uz određene ljude i događaje i koje bude neka stara sjećanja, a 64 posto žena nazvalo bi bivšeg nakon slušanja ove pjesme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju