Zbog čega neki brakovi uspijevaju, a drugi se "uruše" pod pritiskom negativnih emocija? Mnogi su istraživači pokušali dati odgovor na to pitanje u želji da saznaju postoje li znakovi na temelju kojih možemo predvidjeti potencijalni raspad bračne zajednice.

Ovom temom bavi se i John Gottman, američki psiholog koji je kompletnu karijeru posvetio analiziranju ljubavnih odnosa i u posljednjih 40 godina proveo velik broj istraživanja na parovima.

U jednoj od studija koju je izradio s Robertom Levensonom, od bračnih je parova tražio da u 15 minuta riješe određeni međusobni konflikt. Istraživački dvojac uočio je obrazac ponašanja koji se ponavlja i na temelju kojeg su uspjeli predvidjeti koji će se parovi razvesti.

Deset godina kasnije kontaktirali su s parovima koji su sudjelovali u istraživanju i ustanovili da su u 90 posto slučajeva pogodili, tj. točno prognozirali koji će se brakovi raspasti, a koji će opstati.

Što je to odalo nesretne parove i po čemu su se razlikovali od sretnih? Tajna je u načinu svađanja, točnije u balansu između pozitivnih i negativnih interakcija tijekom konflikta.

Slika nije dostupna Zabranjena! Riječ koju ne smijete reći partneru tijekom svađe

Sretni par Dva važna pravila za svađanje kojih se svi sretni parovi pridržavaju

Gottman i Levenson kažu da omjer pozitivnih i negativnih interakcija mora biti 5:1. Šanse za opstanak braka znatno su veće ako par na svaku negativnu interakciju ima pet ili više pozitivnih.

Kada sretni parovi razgovaraju o nečem važnom, mogu se prepirati, ali također se smiju, nestašno zadirkuju i vidljivi su znakovi privrženosti jer je par uspostavio emotivnu povezanost, kaže Gottman. Ti parovi pokazuju iskrenu zainteresiranost za rješavanje konflikta, jasno izražavaju ljubavi i nježnost čak i tijekom rasprave, iskazuju empatiju i spremno se ispričavaju za svoj propust.

S druge strane, nesretni parovi pokazuju puno manje pozitivnih interakcija i eskalaciju negativnosti prilikom konflikta. Ako je omjer spomenutih interakcija 1:1 ili uopće ne postoje one pozitivne, to je jasan znak da se brak nalazi pred razvodom.

Što sve spada pod negativne interakcije? Bilo kakav oblik podrugljivosti, podsmjehivanja, prijezira, omalovažavanja, zlonamjernog kritiziranja i sličnih oblika ponašanja smatra se negativnom interakcijom koja utječe na budućnost braka.

POGLEDAJTE I 10 ZABORAVLJENIH SLAVNIH LJUBAVNIH PAROVA:

Da su ostali zajedno… 10 "zaboravljenih" slavnih ljubavnih parova Puff Daddy i Jennifer Lopez zaljubili su 1999. godine Helen Mirren i Liam Neeson voljeli su se od 1980. do 1985. Penelope Cruz i Tom Cruise bili su zajedno tri godine +6 Juliette Lewis i Brad Pitt

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju