Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Kilogram za pet kuna! Zapostavljena namirnica iz djetinjstva kojom možete nahraniti cijelu obitelj

19-11-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Griz od pšenične krupice bio je iznimno popularna namirnica u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Koristio se za pripremu kaše na bazi mlijeka koja se posluživala u hrvatskim školama kao užina uz dodatak kakaa i nešto šećera.

Riječ je o iznimno zasitnoj, a jeftinoj namirnici koja se radi mljevenjem pšenice. U stotinu grama griza nalazi se oko 360 kalorija, dok se kilogram istog proizvoda može kupiti i po cijeni od pet kuna. Na tržištu se danas mogu naći i grizovi od pira, heljde ili riže, no njihova je cijena nešto viša.

Povrh svega, riječ je vrlo fleksibilnom sastojku od kojeg se mogu raditi razna jela i s kojom ćete za relativno malo novca nahraniti cijelu obitelj.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Smoothie od kelja i jabuke Pola kilograma za pet kuna: Zanemareni izvor proteina s kojim nikad nećete biti gladni

Kako skuhati griz?
Griz je izvrsna ideja za doručak, ručak ili večeru. Umjesto zobene kaše ujutro skuhajte griz prema uputama na pakiranju. Uglavnom se preporučuje koristiti 20 grama griza od pšenične krupice na 200 ml tekućine. Neprestano miješajte kuhačom dok se smjesa ne zgusne.

Griz bi bilo preporučljivo kuhati na laganoj temperaturi i u dubljem loncu. Nikako nemojte velike količine kuhati u manjoj posudi jer ta namirnica voli tijekom termičke obrade „izletjeti“ iz posude i napraviti nered na štednjaku, ali i opeći ako vrući komadić „sleti“ na kožu.

Griz na slatko i na slano
Skuhani griz na vodi ili mlijeku možete zasladiti šećerom, medom, čokoladnim namazom, pekmezom i sličnim sastojcima.

U njega možete dodati i zdrobljenu bananu, skuhane jabuke s cimetom ili bilo koje drugo svježe, konzervirano ili smrznuto voće. Okus će mu poboljšati i malo kakao praha, maslac od kikirikija ili nekoliko komadića orašastog voća po želji.

Griz možete skuhati i na slano. Upotrijebite pšeničnu krupicu umjesto palente i skuhajte griz na mesnom ili povrtnom temeljcu s nešto maslaca te poslužite uz pečeno meso, gulaš i slična jela.

Od griza, jaja, nešto vode i masnoće možete napraviti i noklice te ih ukuhati u pileću juhu ili varivo od graška.

Pročitaj još
Pročitaj još