Riječ je vrlo zasitnoj namirnici – u stotinu grama zobenih pahuljica naći će se oko 350 do 400 kalorija – koja je cjenovno prihvatljiva svakom džepu.
Iako postoje i skuplje organske verzije, većina hrvatskih supermarketa prodaje barem jedan brend pakiranja zobenih pahuljica od pola kilograma po cijeni od otprilike 5 kuna.
Zobene pahuljice imaju i relativno dug rok trajanja – oko godine dana. Pohranite li ih na sigurno mjesto u čistu i suhu staklenku, potrajat će i duže od tog roka. Riječ je namirnici koju se itekako isplati imati u smočnici.
Povrh svega, zobene pahuljice vrlo su fleksibilne te pomažu u pripremi brojni slatkih i slanih jela. Evo kako ih možete iskoristiti i u vlastitoj kuhinji.
ZOBENA KAŠA
Sa zobenim pahuljicama možete napraviti ukusnu zobenu kašu. Najjednostavniji recept podrazumijeva korištenje svega triju namirnica: zobenih pahuljica, vode i banane. No ovisno o vašem ukusu i dostupnim sastojcima u kašu možete staviti i različita mlijeka, orašaste plodove, sjemenke, bobičasto voće i slično.
SMOOTHIE
Ako vam se ne daju kuhati zobene pahuljice, smutite smoothie koristeći praktički iste namirnice. U blenderu pomiješajte pahuljice s mlijekom, bananom, voćem, zaleđenim špinatom ili blitvom, a izbor dobrih masnoća ponudit će i maslac od kikirikija ili nekih drugih orašastih plodova.
KEKSI SA ZOBENIM PAHULJICAMA
Od zobenih pahuljica možete brzinski napraviti i fine, zdrave kekse. Dovoljno ih je pomiješati sa zrelom bananom i nešto čokolade za kuhanje.
PALAČINKE
Zobene pahuljice sameljite u blenderu ili sjeckalici pa ih dodajte ostalim sastojcima za palačinke umjesto klasičnog brašna.
MUFFINI S JABUKOM I ZOBENIM PAHULJICAMA
Zobene pahuljice sastavni su dio i recepta za fine muffine s dodatkom jabuke.
ZOBENE PAHULJICE U POVRTNIM POPEČCIMA
Zobene pahuljice možete iskoristiti i u pripremi slanih jela. Često se upotrebljavaju kao “vezivno tkivo” u pripremi povrtnih popečaka.
S njima možete napraviti i fine vegetarijanske burgere od graha.
Sastojci za vege burger:
250 grama kuhanog graha
65 grama zobenih pahuljica
1 luk
1 mrkva
ulje za pirjanje
soli i papar po želji
Priprema:
1. Na ulju popirjajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
2. U sjeckalici pomiješajte kuhani grah, zobene pahuljice i prepirjano povrće te začine po želji.
3. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na otprilike pola sata.
4. Od dobivene smjese formirajte burgere. Ako vam se smjesa čini prevlažna, dodajte još malo zobenih pahuljica.
5. Dobivene popečke pržite na ulju otprilike dvije do tri minute sa svake strane. Poslužite u pecivu s prilogom po želji. Dobar tek!