Možda ste naučili nositi kremu sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, ali što činite kako biste zaštitili svoje oči tijekom sunčanih mjeseci? Za vas smo potražili savjet oftalmologa


Fotokeratitis je bolno stanje očiju izazvano dužim izlaganjem očiju nevidljivim ultraljubičastim zrakama, koje se odbijaju o površinu vode, pijeska, snijega i leda, ali i umjetnim izvorima poput solarija.

'Opeklina prednjeg dijela oka tj. rožnice dovodi do boli, crvenila, otekline, pojačanog lučenja suza, preosjetljivosti na svjetlost, a može i privremeno pogoršati vid. Iako je vrlo neugodan, fotokeratitis obično prolazi vrlo brzo. U olakšavanju simptoma pomažu hladni oblozi i umjetne suze, a kod težih oblika propisuju se lokalni antibiotici i analgetici,' rekla nam je dr. Maša Mikuličić iz Klinike Svjetlost.

Opeklina prednjeg dijela oka tj. rožnice dovodi do boli, crvenila, otekline, pojačanog lučenja suza, preosjetljivosti na svjetlost, a može i privremeno pogoršati vid.

Da bi spriječili ovu pojavu oftalmolozi savjetuju sljedeću zaštitu:

1. Uvijek nosite odgovarajuće sunčane naočale

Potrošiti nekoliko stotina kuna na par sunčanih naočala za neke će se činiti kao rasipanje novca, ali riječ je o investiciji koja može spriječiti potencijalne zdravstvene teškoće. Liječnici savjetuju biranje naočala koje gotovo u potpunosti štite od štetnih UV zraka.

Važno je kupovati naočale kod ovlaštenih optičara budući da naočale loše kvalitete mogu nanijeti i veću štetu od nenošenja naočala. Naime, tamnije naočale šire zjenice pa više svjetla ulazi u oko, a ukoliko nema filtera za blokiranje štetnih UV zraka oštećenja oka su veća nego u slučajevima kada se oko samo brani od sunca sužavanjem zjenice.

Osim ako niste odabrali priljubljeni model naočala koji pokrivaju cjelokupno područje očiju, klasične sunčane naočale i propuštaju mnogo svjetlosti 'sa strane',' upozoravaju liječnici. Dobro je nabaviti i sunčane naočale polariziranih leća s UV zaštitom koje smanjuju blještavilo, pojačavaju kontrast i produbljuju prirodne boje pa vam pomažu da bolje vidite.

2. Ne zaboravite zaštititi oči djece
Svaka čast roditeljima koji mažu djecu kremama za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, no mnogi zaboravljaju na kritično područje – same oči. Djeca, naime, trebaju još više zaštite ovoga osjetljivog područja.

U djetinjstvu većinu svog vremena provodimo na otvorenom, pa smo izloženiji sunčevoj svjetlosti. U dječjoj dobi naša prirodna leća manje štiti od štetnih UV zraka tako da je mrežnica (dublji dio oka) izloženija oštećenjima nego u odrasloj dobi, a oko pamti dugotrajno izlaganje UV zrakama.

Ako si ne možete priuštiti odgovarajuće naočale ili dijete protestira i skida naočale nikako ne zaboravite djetetu staviti na glavu šešir širokog oboda ili šiltericu. Važno je da zaštitu imaju i roditelji jer djeca često kopiraju njihovo ponašanje.

Svjetloputi ljudi imaju manje pigmenta od tamnoputih što njihovu šarenicu čini podložnijom oštećenjima od UV zraka. Tako je rizik za nastanak mrene, makularne degeneracije pa čak i melanoma oka veći kod osoba svijetlije puti.

3. Nosite kontaktne leće? Također imate šansu da dobijete opekline očiju.
'Pogrešno se shvaća da sve kontaktne leće sadrže zaštitu od UV zraka. No čak i one koje imaju takvu zaštitu, štite jedan dio oka dok je sluznica oka izložena UV zrakama, a takve leće ne štite ni od zablještenja. Zato je dobro kombinirati leće i sunčane naočale,' savjetuje dr. Mikuličić iz Klinike Svjetlost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju