Potresi koji su obilježili kraj prošle godine ostavili su brojne posljedice ne samo na građevinama nego i na mentalnom zdravlju ljudi. Mnogi se pitaju što mogu učiniti kako bi barem djelomično zaštitli stan od potresa.

Kada je riječ o strukturnoj zaštiti od budućih potresa, arhitektica Valentina Novak upozorava da je najvažnija izrada projekta statike zgrade ili kuće.

Njime se u cijelosti definira nosiva konstrukcija te je dokaz sigurnosti u skladu s važećim propisima i zahtjevima za pojedine građevine. Također postoje razne tehnike i tehnička rješenja koja se koriste za sanaciju i pojačanje već oštećenih građevina.

No sve to zahtijeva novčana ulaganja i ne može se napraviti preko noći. Istodobno je među ljudima prisutan veliki strah od ponavljanja potresa koji se osjetio u brojnim dijelovima Hrvatske i zato nam trebaju brza rješenja koja će barem djelomično umanjiti štetu na imovini te na predmetima unutar doma, ali i omogućiti nam da se osjećamo barem malo sigurnije i mentalno snažnije.

O svemu tome porazgovarali smo s arhitektima Valentinom Novak i Lovrom Balenovićem. Oboje se slažu da već danas možemo poduzeti relativno jeftine ili čak besplatne korake kako bismo svoj dom učinili sigurnijim.

1. Pričvršćivanje namještaja, ogledala i slika
Kako nam kaže arhitektica Novak, a s time se slaže i arhitekt Balenović, nužno je na trusnim područjima pričvrstiti sve masovnije ormare i police, ali i pripaziti kako na zid vješamo ogledala i slike.

Sve njih na zid treba pričvrstiti metalnim pričvršćivačima s vijcima, a ne samo čavlima.

Postoji mnogo kvalitetnih pričvršćivača i vijaka za sve vrste zidova pomoću kojih možemo na sigurniji način postaviti željene predmete na zid. Preporučuje se i da se oni postave na nosive zidove te što dalje od kreveta u kojima spavamo, naslonjača, kauča i slično, ističe Novak.

2. Pripaziti na raspored predmeta na policama
Arhitekt Balenović upozorava da je vrlo važno i kako su na policama raspoređeni predmeti te ističe da oni teži moraju biti na donjim policama, a lakši na višima, a preporučuje i to da se barem neki od njih pričvrste dvostranom ljepljivom trakom za sam namještaj.

Novak dodaje da je, ako smo u mogućnosti, dobro staklene i porculanske predmete držati u zatvorenim ormarićima s ključem, a ako na njima ne postoji brava, mogu se nabaviti jeftini i gotovo neprimjetni zasuni te instalirati na svaka vrata.

3. Onemogućavanje gibanja pokretnog namještaja
U manjim se prostorima često koristi i pokretni namještaj s kotačima, no upravo on može prouzročiti štetu u potresu. Zato naši arhitekti preporučuju da se barem u ovo vrijeme zakoče kotači, a uređaji poput hladnjaka ili perilice mogu se dodatno osigurati stavljanjem silikonskih podložaka ispod njih. Jednako vrijedi i za stolove, TV konzole i manje ormariće.

Teži predmeti trebaju biti na nižim policama, a lakši na višima.

4. Ostavljanje evakuacijskih putova prohodnima
Jedna od najvažnijih stavki koja će nam omogućiti da brzo reagiramo tijekom potresa jest da uvijek ostavljamo prohodnima evakuacijske putove, bilo da oni vode do prozora ako smo u prizemlju ili do ulaznih vrata. Dakle, na tome se putu ne smiju nalaziti nepotrebne kutije, dekoracije niti bilo što drugo što bi nam moglo oduzeti i nekoliko dragocjenih sekundi prilikom evakuacije ili nas raniti.

5. Stavljanje zaštitne folije na stakla i staklene stijene
Tijekom potresa vrlo lako popucaju stakla i ogledala, no i to možemo ako ne spriječiti, onda barem značajno ublažiti štetu i ozljede.

Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 2 Bude osjećaj sreće: Pet savjeta kako urediti dom u toplim bojama

Što se tiče staklenih zidova, staklenih stijena, zrcala i sličnog na njih se vrlo lako može nalijepiti prozirna zaštitna folija. Leteće staklo glavni je uzrok ozljeda u potresima. Sigurnosna folija dizajnirana je tako da drži staklo zajedno, tako da čak i ako se staklo razbije, folija sprječava staklo da se rasprši, ističe Valentina Novak iz arhitektonskog studija Lapis.

6. Poznavati pozicije glavnih vodova i prekidača
Ono što su mnogi od nas čak i nesvjesno radili u sekundama nakon potresa je isključivanje svih mogućih uređaja. Koliko je to važno napraviti, napominje i Balenović.

Treba znati gdje se nalaze glavni vodovi plina, struje i slično te njihovi ventili kako bi se odmah mogli isključiti, bez isključivanja svakog uređaja zasebno, napominje Lovro Balenović iz arhitektonskog studija Vege A.

Sve ove savjete možete primijeniti već danas te si barem malo olakšati besane noći koje su mnogima od nas postale svakodnevica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju