Jeste li ikada ušli u prostor u kojem ste se, čim ste stupili u njega, osjećali ugodno, zaštićeno, sretno i inspirirano? Velika je vjerojatnost da je taj prostor bio uređen toplim bojama.

Galerija Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 2 Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 5 Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 7 +6 Ideje za uređenje doma u toplim bojama  

Kada smo okruženi toplim bojama, neovisno o tome o kojoj se boji radi, u prostoru se stvara osjećaj pozitivne energije, udobnosti, strasti, intimnosti. To su tada prostori koji pozivaju na boravak u njima i kreativno stvaranje. One nisu rezervirane samo za kasno ljeto ili jesen, nego mogu biti dio našeg doma tijekom čitave godine.

ŠTO SU TOPLE BOJE?

Toplim bojama smatraju se sve nijanse crvene, žute i narančaste, a suprotnost njima čine hladne boje u koje se ubrajaju ljubičasta, plava i zelena. Tako su nazvane i podijeljene jer se upravo te boje u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja: crveno se uvijek veže uz vatru, a plavo uz more.

Tako se u tople boje ubrajaju i boja breskve, nijanse ružičaste i zlatne pa se svima njima možemo poigrati u uređenju svog doma. Osim toga, svaka od ranije navedenih boja ima svoje simboličko i psihološko značenje.

Tako, primjerice, crvena simbolizira ljubav, strast i radost pa će za njome posegnuti osobe koje su po prirodi takve. Ona također može znatno popraviti raspoloženje, ali s obzirom na to da je riječ o snažnoj boji, ne treba pretjerivati s njome u interijerima.

Žuta boja simbolizira inteligenciju, razum i svjetlo, a ako se nalazi u našem okruženju, može djelovati vrlo poticajno, nadahnuti kreativnost te izazvati pozitivne osjećaje.

Narančasta označuje sjaj, plodnost i bogatstvo pa samim time djeluje vrlo svečano u umjerenim količinama.

Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 10 Ideje za uređenje doma u toplim bojama (Foto: Living4media)

Zlatna boja, kojom se u interijerima možemo poigrati u vidu raznih dodataka, smatra se najdragocjenijom među bojama. To je boja moći, znanja i vlasti.

No zanimljivo je da dizajneri interijera u tople boje svrstavaju čak i bijelu, koja se inače smatra nebojom. Istodobno pak može biti i hladna boja. To je zato što, ovisno o nijansi bijele, svaka od njih može imati vrlo suptilne podtonove poput crvene, plave, žute i ljubičaste boje.

KAKO UREDITI PROSTOR TOPLIM BOJAMA?

Svatko od nas može urediti svoj dom toplim bojama. Ključ je u kombiniranju toplih boja s hladnima, u umjerenosti, ali i razmišljanju izvan okvira.

1. Bijeli ili tamni zidovi?

Kada tko odluči u životni prostor unijeti boje poput crvene ili žute, nerijetko smatra da sve ostalo mora biti savršeno bijelo. No jednako elegantan i efektan učinak može se postići i ako su zidovi obojeni u tamne boje poput sive ili pak u hladne tonove poput tirkizne. Upravo se takvom kombinacijom boja postiže kontrast koji daje određenu dozu „skupoće“.

Toplim bojama može se stvoriti dojam udobnosti i prostora iz kojeg nikada ne želimo otići.

2. Koristite tepihe

Jedan od najjednostavnijih načina na koji se može transformirati neku prostoriju i dati joj osjećaj topline jest dodavanje tepiha. Možete birati između ručno rađenih tepiha, tepiha strojne izrade ili pak onih od prirodnih materijala. Ručno rađeni tepisi najčešći su izbor onih koje žele dugotrajno i kvalitetno rješenje za dom, ali i tepisi strojne izrade imaju svoje prednosti.

Glavne značajke strojno rađenih tepiha su izdržljivost, povoljnija cijena te fleksibilnost izbora različitih elemenata – boje, dezena i vlakana. Upravo tu do izražaja mogu doći tople boje. Kako bi se tepih što bolje uklopio u cjelokupni prostor, pripazite i na to da barem jedna od boja na tepihu odgovara detaljima poput ukrasnih jastuka ili umjetnina na zidu.

3. Poigrajte se tkaninama

Spomenuti ukrasni jastuci ujedno su i najjednostavniji i najjeftiniji način unošenja toplih boja u dom. Jastučnice dimenzija 40 x 40 mogu se naći već od desetak kuna u brojnim trgovinama za kućanstvo u našem podneblju te se vrlo lako održavaju. Dodatno tople boje možete naglasiti posteljinom, zavjesama, zastorima ili lagano prebačenim dekicama preko kauča u dnevnoj sobi.

Preuređenje doma - 1 Pravo osvježenje: 10 brzih i jeftinih trikova za preuređenje doma

Kućica iz snova uređena u shabby chic stilu - 6 Kućica iz snova: Ljupki dom s ugođajem vječnog ljeta

4. Dodatak umjetnosti

Ne želite li ulagati u dekorativne predmete poput jastučića, figurica ili vaza u toplim bojama, idealno rješenje stiže u obliku slika. Jedan zid ispunjen slikama stvorit će dojam galerije, dati „ono nešto“ prostoriji, a ujedno je to način da iskažete i svoju kreativnost.

Naime, kada govorimo o umjetnosti na zidu našeg doma, ne mislimo nužno na skupa umjetnička djela. Uokviriti možete i crteže svoje djece, svilene marame, ilustracije s putovanja ili svoje slikarske pokušaje. Neka vam pritom nit vodilja na njima bude kombinacija crvenih, žutih, narančastih i zlatnih tonova.

5. Unesite element prirodnog drva

Boja prirodnog drva savršeno se uklapa u topli tonalitet. U trenutku može transformirati bilo koji prostor i dati mu onaj osjećaj udobnosti i sigurnosti kojem težimo. Zato je odabir drvenog poda ili drvenog namještaja u smeđim tonovima idealan za postizanje toga.

Bilo da je riječ o stoliću u dnevnoj sobi, radnom stolu ili čitavoj kuhinji, drvo se lako održava, traje godinama i daje osjećaj povezanosti s prirodom. U kombinaciji s ostalim navedenih načinima unošenja toplih boja u naš dom stvara savršeno platno za daljnje ideje.

Ideje za uređenje doma u toplim bojama - 9 Ideje za uređenje doma u toplim bojama (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju