Kolagen je jedan od najzastupljenijh proteina u našem tijelu. Nalazi se u našim kostima, koži, mišićima, tetivama i ligamentima.

Kada su razine kolagena zdrave, stanice koje ga sadrže poprimaju snažan, mladolik izgled. Kolagen zajedno s elastinom koži daje teksturu i oblik. Kada je razina kolagena dovoljno visoka, koža je meka, glatka čvrsta. Kolagen pomaže stanicama kože da se same obnavljaju.

Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena, a i kvaliteta kolagena u tiijelu se smanjuje. Posljedice su gubitak elastičnosti kože i drugih vezivnih tkiva, linije, bore i opuštenst kože te ukočenost zglobova.

Kod kolagena je zanimljivo to da što ga više imamo, to je naše tijelo sposobnije proizvoditi ga i održavati.

A kako pojačati ili obnoviti zalihe kolagena? Više je opcija, a neke smo izdvojili u nastavku.

1. Suplementi s kolagenom

U posljednje vrijeme dodaci prehrani s kolagenom postali su jako popularni. Dodaci s kolagenom su osmišljeni da nadopunjuju prirodnu razinu kolagena, odnosno pomažu izbjeći učinke trošenja kolagena prije nego se oni pojave. Ono što morate imati na umu je da kolagenski napitci nisu zamjena za zdrav i uravnotežen način života. Ako se odlučite na uzimanje ovakvih napitaka, bitno je dobro se informirati.

2. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je spoj koji se prirodno nalazi u našem tijelu. Ona zadržava vlagu i održava tkiva i zglobove podmazanima. Popularan je sastojak u njezi kože, a dokazi sugeririaju da između ostalog potiče tijelo da proizvodi više kolagena i elastina, te održava kožu vlažnom, sprječava zatezanje ii povećava elastičnost te smanjuje ožiljke.

3. Hrana bogata vitaminom C

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C može povećati razne hijaluronske kiseline i kolagena u tijelu. Neke od namirnica bogatih vitaminom C su naranča, crvena paprika, kelj, prokulice, brokula i jagode.

Nedostatak vitamina C može dovesti do niske razine kolagena. Ako je razina niska, liječnici mogu preporučiti i dodatke prehrani s vitaminom C.

4. Aloe vera

Aloe vera pridonosi rastu stanca koje su korisne za kožu. Prije osam godina provedeno je i istraživanje koje je pokazalo da aloe vera, između ostalog, povoljno utječe na proizvodnju kolagena.

5. Ginseng

Gnseng je biljka s cijelim nizom prednosti za zdravlje, a između ostalog utječe na povećanje količinu kolagena. Ginseng ima protuupalna i antioksidativna svojstva što također pomaže u sprječavanju starenja stanica kože. Ginseng se može koristiti u čaju, tinkturama i dodacima prehrani.

6. Antioksidansi

Razni antioksidansi mogu pomoći u zaštiti i pomlađivanju kože poticanjem proizvodnje kolagena. Prisutni su u mnogim namirnicama biljnog podrijetla, a neke od njih su borovnice, kupine, maline, jagode, agrumi, crveni kupus, paprika, kelj, špinat, marelice, šljive, datulje, hrag, orašasti polodovi. Tu su i žitarice ii začini među kojima su klinčić, cimet i origano.

7. Zaštita kože od utjecaja okoline

Vremenski uvjeti i neke životne navike mogu utjecati na razinu i kvalitetu kolagena u koži. Da biste spriječili nastanak štete neke stvari je dobro izbjegavati, odnosno činiti.

  • Zaštitite kožu od sunčeve svjetlosti.
  • Nosite sunčane naočale.
  • Izbjegavajte pušenje jer kemikalije u duhanu mogu utjecatii na proizvodnju kolagena.
  • Ograničite unos kofeina.

 Pročitajte i:

Slika nije dostupna Kolagen: Odgovori na pitanja s kojima se dobro upoznati prije uzimanja dodataka Dermatologinja Željana Bolanča i estetski liječnik Nikola Milojević Dermatologinja vs. estetski liječnik: Koga pitati za savjet kako biste usporili starenje kože?


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju