Jedan od najzastupljenijih proteina u našem tijelu je kolagen. Ima više važnih uloga, pa, između ostalog, djeluje na strukturu naše kože i pomaže u zgrušavanju krvi. Posljednjih nekoliko godina postao je popularan dodatak prehrani, ali i sastojak šampona i losiona za tijelo.

Ako i sami razmišljate o kupovini kolagena kao dodatka prehrani, vjerojatno ste se zapitali krije li se u tim bočicama uistinu kombinacija koja će vas pomladiti. U nastavku teksta odgovorili smo na nekoliko osnovnih pitanja o kolagenu koja bi vam mogla biti izvor vrijednih informacija prije donošenja bilo kakve odluke.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. Čini otprilike jednu trećinu njegova proteinskog sastava. Kolagen se nalazi u našim kostima, koži, mišićima, tetivama i ligamentima. Nalazi se i u mnogim drugim dijelovima tijela, a na njega možete gledati kao na ljepilo koje navedene stvari drži zajedno. Njegov naziv je izvučen iz grčke riječi kolla koja znači 'ljepilo'.

Što točno radi u našem tijelu?

Postoji najmanje 16 vrsta kolagena, a četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV.

  • Tip I čini 90 posto kolagena u našem tijelu i napravljen je od gusto zbijenih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, vezivnom tkivu i zubima.
  • Tip II napravljen je od labavije zbijenih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici.
  • Tip III podržava strukturu mišića, organa i arterija.
  • Tip IV pomaže kod filtracije i nalazi se u slojevima naše kože.

Kako starimo, tijelo proizvodi sve manje i manje kvalitetnog kolagena, a jedan od znakova da se to događa je manje čvrsta i gipka koža. S godinama slabi i hrskavica.

Koje hranjive tvari povećavaju proizvodnju kolagena?

Četiri nutrijenta pomažu u proizvodnji kolagena. To su vitamin C, prolin, glicin i bakar. Potrebne aminokiseline tijelo će dobiti i unosom visokokvalitetnih proteina.

Izvrsni izvori aminokiselina su meso, perad, plodovi mora, mliječni proizvodi, mahunarke i tofu.

Slika nije dostupna Za svačiji novčanik: Deset pudera koje će koža voljeti u zimskim mjesecima

Što oštećuje kolagen?

Nekoliko ponašanja uništava kolagen:

  1. Pretjerana konzumacija šećera i rafiniranih ugljikohidrata
  2. Pretjerano izlaganje suncu
  3. Pušenje
  4. Kolagen mogu oštetiti i neki autoimuni poremećaji poput lupusa

Zaključak je da nošenje kreme sa zaštitnim faktorom, ograničavanje vremena na suncu te zdrav i uravnotežen način života mogu zaštititi od preranog pada razine kolagena i trebali bi biti dio učinkovite rutine protiv starenja.

Koji su prirodni izvori kolagena?

Posebno bogat izvor kolagena je juha od kostiju (piletine i drugih životinja). Želatina je u osnovi kuhani kolagen pa je vrlo bogata aminokiselinama bitnim za njegovu proizvodnju.

Bitno je znati da postoje rasprave o tome povećava li konzumiranje hrane bogate kolagenom razinu ovog proteina u našem tijelu.

Zašto ljudi nadopunjavaju razinu prirodnog kolagena?

Kako smo već spomenuli, razina kolagena smanjuje se kako starimo, osobito nakon ulaska u menopauzu, a posljedica su bore i nedostatak čvrstoće kože.

Prirodna proizvodnja kolagena usporava se od ranih 20-ih za jedan do jedan i pol posto svake godine. Do 50. rođendana mnogi pojedinci izgube oko 50 posto kolagena u koži.

Naravno, ne gube svi kolagen jednakom brzinom, ali u nekom trenutku mnogi počnu razmišljati o uzimanju dodataka s kolagenom.

Anamaria Batur Moja priča o rozaceji: Od najvećih neprijateljica postale smo cimerice, nismo još najbolje prijateljice, ali se podnosimo

Kako djeluju kolagenski napitci?

Oni su osmišljeni da nadopunjuju prirodnu razinu kolagena, odnosno pomažu izbjeći učinke trošenja kolagena prije nego se oni pojave.

Bitno je znati da ti napitci ne dodaju peptide kolagena koje pijete izravno u dermis, nego peptidi kolagena djeluju kao mehanizam koji potiče vlastitu, prirodnu proizvodnju kolagena.

Navodi se i da prisutnost fragmenata kolagena tijelu šalje lažne signale koji ukazuju da je došlo do uništenja kolagena. To zatim stimulira stanice koje proizvode kolagen da proizvode više prirodnog kolagena, a rezultat je vjerojatno čvršći i zdraviji ten.

Stručnjaci objašnjavaju i da su molekule kolagena prevelike da bi se apsorbirale u krvotok, ali kolagen u kolagenskim napitcima i drugim formulacijama je hidroliziran. To znači da su molekule kolagena razbijene na manje komadiće, peptide, koji imaju vrlo nisku molekularnu težinu i lakše se apsorbiraju u cijevima.

Jesu li provedena istraživanja o učincima dodataka s kolagenom?

Ne postoji mnogo studija o utjecaju dodataka s kolagenom, a važno je znati kako su velik dio provedenih istraživanja proveli sami proizvođači.

No, studije koje postoje pokazale su prednosti u sljedećim područjima:

  •  Mišićna masa (studija provedena 2019. u kojoj su sudjelovali rekreativno aktivni muškarci pokazala je da kombinacija dodataka s kolagenskim peptidima i treninga snage povećava mišićnu masu i snagu više od placeba.)
  • Artritis (studija iz 2017. provedena na životinjama proučavale je učinke davanja dodataka s kolagenom miševima s posttraumatskim osteoartritisom. Rezultati su pokazali da suplementacija može igrati zaštitnu ulogu u razvoju i napredovanju bolesti.)
  • Elastičnost kože (Žene koje su uzimale suplemente imale su poboljšanje u izgledu i elastičnosti kože u studiji provedenoj 2019. godine.).

Kada se počinju konzumirati napitci s kolagenom?

Prema riječima stručnjaka, prevencija je bolja od liječenja pa preporučuju početak konzumacije u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima za najbolje rezultate.

Slika nije dostupna Magični kelp: Tinktura protiv opadanja kose kojoj mnogi vjeruju više nego koprivi

Jesu li ovi dodaci prikladni za sve?

Ne. Osim što se ne preporučuju trudnicama i dojiljama, većina kolagenskih pića nisu vegetarijanska.

I na kraju, ono što morate imati na umu je da kolagenski napitci nisu zamjena za zdrav i uravnotežen način života. Ako se odlučite na uzimanje ovakvih napitaka, bitno je dobro se informirati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju