Prištići u odrasloj dobi mogu biti vrlo neugodni, a obično se dogode dan prije važnog sastanka, tuluma ili spoja. Evo sedam očiglednih aktivnosti koje bi trebali izbjegavati ako ne želite imati akne, odnosno spriječiti oštećenja kože


1. Ne dirajte lice prljavim rukama

'Diranje lica prljavim rukama dovodi do upale kože, infekcija i mogućih ožiljaka, zbog čega će koži trebati dvaput duže da zacijeli,' ističe dr. Josh Zeichner iz dermatološkog centra pri bolnici Mt. Sinai u New Yorku. Upravo zato nemojte se češkati niti dodirivati kožu lica bez čistih blaznica ili papirnatih maramica.

Jod pogoršava probleme s aknama, pa je zato preporučljivo izbjegavati hranu s visokim postotkom ovog minerala kao što su plodovi mora. Poželjno je suzdržavati se i od ostale hrane koja potiče stvaranje prištića poput čokolade, brze hrane te mliječnih proizvoda.

2. Nemoj presušiti područje
Pazite koji proizvod upotrebljavate kako biste osušili prištić na licu. 'Ljudi misle da ako malo salicilne kiseline, glikocilne kiseline ili paste za zube čini čuda za prištiće veće količine će biti još učinkovitije. No to je pogrešno jer previše aktivnih tvari mogu iziritirati kožu, učiniti je crvenom i ljuskavom,' tvrdi dermatolog Neal Schultz s Manhattena. Da biste spriječili iritaciju, provjerite deklaraciju i koristite proizvode u kojoj je benzoil peroksid zastupljen s oko 2.5 posto.

3. Ne prekrivajte prištić puderom

Ako na licu imate prištiće, prekrivanje istih puderom može izazvati dodatnu upalu ili iritaciju kože. Osim ako nemate vrlo masnu kožu, izbjegnite prekrivanje prištića proizvodima dekorativne kozmetike. Što mjesto prištića na licu govori o vašem zdravlju, otkrijte ovdje.

4. Izbjegavajte jesti plodove mora

Jod pogoršava probleme s aknama, pa je zato preporučljivo izbjegavati hranu s visokim postotkom ovog minerala kao što su plodovi mora. Poželjno je suzdržavati se i od ostale hrane koja potiče stvaranje prištića poput čokolade, brze hrane te mliječnih proizvoda.

5. Pravilno stisnite prištić

'Nikad nije dobra ideja stisnuti prištić,' tvrdi dermatologinja Elizabeth Tanzi, te profesorica medicinskog centra pri sveučilištu George Washinton. No ako si ne možete pomoći, učinite to samo s prištićima s bijelim vrhom. Upotrijebite čist ručnik natopljen vrućom vodom, pa njime lagano stisnite kako bi uklonili bijelu masnoću.

6. Ne vjerujte baš svakom domaćem pripravku
Iako je primamljivo napraviti domaći pripravak za mnogo slučajeva gdje su takvi pripravci dodatno nadražili kožu pacijenta te napravili više štete nego koristi. 

7. Ne koristite jake preparate za čišćenje lica

Jaki tonici za čišćenje lica nisu dobro rješenje za nadraženu kožu. Umjesto toga upotrijebite nježne preparate koji neće pogoršati situaciju. Dok imate prištiće najbolje je držati se uobičajene higijenske rutine, a nakon toga posjetiti dermatologa i zatražiti stručno mišljenje. Otkrijte i ovih 5 savjeta za lijepu kožu leđa bez prištića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju