Jeste li u svoju jutarnju rutinu uveli čišćenje jezika? Vjerovali ili ne ovaj mali, ali važan detalj mogao bi smanjiti odlaske kod zubara, ukloniti neugodan zadah iz usta, ali vam i pomoći kod disanja i prohodnosti sinusa


Unaprijedite higijenske navike i počnite čistiti jezik. Redovito čišćenje jezika uklonit će bakterije u ustima i spriječiti nastanak karijesa.

Bakterije koje se skupljaju na jeziku uglavnom su zaslužne i za neugodan zadah koji se zna širiti iz usne šupljine, a koje se mogu eliminirati pravilnom higijenom jezika.

Redovito čišćenje jezika smanjit će pojavu infekcija u grlu i eventualno grlobolje, a kako je povezan s nosnom šupljinom pozitivno će utjecati i na prohodnost sinusa, lakše disanje i smanjenje sluzi.

Nabavite strugalicu
U domaćim trgovinama zdrave prehrane prodaju se specijalizirane strugalice za jezik, obično od reciklirane plastike ili metala, koje su anatomski prilagođene čišćenju ovoga organa.

'Četkica za zube anatomski je dizajnirana četkanju zuba. Želite li očistite jezik - nabavite srugalicu za ovaj organ'

Stručnjaci procjenjuju da strugalica odstrani bakterije s jezika deset puta učinkovitije od zubne čekice. Kao i četkica, i strugalica jezika ne bi se smjela dijeliti s drugim ukućanima.

Čistite ujutro
Jezik je najbolje ostrugati ujutro, na prazan želudac. Postupak je vrlo jednostavan: isplazite jezik, i strugalicom blago pređite preko površine jezika tako da pokupite nečistoće koje su se tu skupljale preko noći. Isperite strugalicu toplom vodom, pa ponovite postupak dok površina jezika nije čista.

Izbjegavajte čišćenje jezika
...
...ako imate ozlijede i upale jezike, ranice ili bilo kakva oštećenja u usnoj šupljini. Također, ovaj postupak se ne preporučuje djeci mlađoj od pet godina koje nisu u stanju kontrolirano "upravljati" strugalicom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju