Umiriti uplakanu bebu roditeljima često nije jednostavno, ali čini se da je napokon nađeno rješenje za sve mame i tate kada njihova bebica ne prestaje plakati

Istraživanje kanadskog Sveučilišta u Montrealu proučavalo je kako glazba utječe na bebino raspoloženje.

Mnoga istraživanja proučavala su kako pjevanje i govor utječu na bebinu pažnju, ali mi smo željeli doznati kako utječu na bebinu emocionalnu samokontrolu koja kod tako malo djece, naravno, nije razvijena. Vjerujemo da pjevanje bebama i djeci pomaže da tu sposobnost razviju u većem kapacitetu, ističe Isabelle Peretz, profesorica na Sveučilištu u Montrealu.

Kad su slušale glazbu bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minute, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od 4 minute

U istraživanju 30 zdravih beba između 6 i 9 mjeseci slušalo je snimke gugutanja beba, govora odraslih i pjesama. Snimke su puštane bebama sve dok nisu napravile plačljivi izraz lica (spuštene obrve i kutovi usana, otvorena usta i podignute obrve), kojim bebe izražavaju osjećaj nezadovoljstva i tuge.

Kad su slušale glazbu bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minute, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od 4 minute. Dakle, glazba ih je ponijela što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet oduševiti se glazbom baš kao što je to kod odraslih.

Tim psihologa kaže da je ovo otkriće važno jer u zapadnjačkoj kulturi majke puno češće pričaju svojoj djeci kad ih žele smiriti te tako propuštaju dobrobit pjevanja koje može utjecati na ljudsku sposobnost samokontrole osjećaja.

Dodaju da pjevanje može smanjiti i osjećaj frustracije kod roditelja. Osim pjevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane plakati tako da joj puštaju glazbene snimke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju