Jedna je od najvećih dvojbi razvedenih i samohranih roditelja jest kako i kada upoznati djecu s novim partnerom. Psiholozi kažu da “rokovi“ pritom nisu osobito važni – mnogo je važnije da imate povjerenja u partnera, a da istodobno činite ono što smatrate ispravnim za djecu.

Prije nego što partnera predstavite svojoj djeci, razmotrite sljedeće:

1. Imate pravo na novu vezu, ali ona će u mnogočemu utjecati na vašu djecu. Pažljivo razmislite o tome kako ćete svoju novu vezu objasniti djeci u skladu s njihovom dobi i emocionalnim razvojem. Koliko se brzo i lako vaša djeca vežu za odrasle osobe? Ne pričajte previše o novom partneru i ne iznosite detalje, osobito ako niste posve načisto s time kamo vas taj odnos vodi.

'Jedna je od najvećih dvojbi razvedenih i samohranih roditelja je kako i kada upoznati djecu s novim partnerom'

2. Ne budite tajnoviti jer djeca vjerojatno znaju više nego što mislite. Najprije ih pripremite na ideju o novoj osobi koja im ulazi u život. Razgovarajte s njima nasamo te budite iskreni i otvoreni koliko god možete s obzirom na okolnosti.

Recite da biste ih voljeli upoznati sa svojim novim partnerom i pitajte je li to u redu. Čak i ako kažu da nisu spremni, idete u pravom smjeru jer ste bili otvoreni i iskreni. Pustite da prođe neko vrijeme i provjeravajte što misle o tome.

Slika nije dostupna Zabranjena! Riječ koju ne smijete reći partneru tijekom svađe

3. Određene stvari morate se zapitati o partneru: Koliko traje vaša veza? Koliko ga dobro poznajete, što o njemu znate preko zajedničkih prijatelja i poznanika? Kakav je kad je pod stresom, kako se ponaša u problematičnim situacijama? Što misli o tome da ga upoznate s djecom? Vidite li oboje svoju vezu kao dugoročnu?

4. Nemojte djecu iznenađivati. Ne žele upoznati vašeg partnera za stolom za doručkom, na školskoj priredbi ili pri očito planiranom "slučajnom" susretu u trgovini. Umjesto toga, jasno pokažite namjeru. Prihvatite njihove reakcije i dajte im vremena da "probave" novu situaciju i kažu što misle.

Razvod "Ne želim birati tko mi je draži": 10 dječjih poruka razvedenim roditeljima

5. Morate računati na sljedeće: ma koliko se trudili da sve prođe dobro, možda se djeci neće nimalo svidjeti vaš novi partner. Ne forsirajte ni njih ni njega.

6. Prije nego što nekoga dovedete kući, budite sigurni da djeca znaju kako je vaša ljubav prema njima neograničena i bezuvjetna. No u tome možete postaviti granice i pravila, npr. da očekujete od njih da surađuju i budu ljubazni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju