Razvod roditelja za dijete može biti vrlo teško i bolno iskustvo. U djetetu se može javiti pravi kovitlac emocija koje ne zna izraziti, a možda se i plaši izraziti ih kako ne bi povrijedilo roditelje. Zato će se ponekad lakše povjeriti psiholozima od kojih smo doznali što to mališani žele poručiti svojim razvedenim roditeljima

Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog djece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posljedice razvoda na djecu, međutim danas znamo da sam čin razvoda djeci šteti manje nego roditeljski sukobi. Prijateljski razvod bit će povoljniji za dijete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

'Nemoj me pitati puno o tati/mami. Ne znam što je bolje da kažem, a što da ne kažem', poruka je djeteta njegovim razvedenim roditeljima

Kada se roditelji odluče razvesti, važno je da to zajedno kažu djetetu i predstave razvod kao odluku koju su donijeli oni kao odrasli ljudi, a vezano isključivo za njihov odnos, bez međusobnih okrivljavanja pred djetetom, ističe magistra psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Djeci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

Također je važno da djeca čuju da ih roditelji i dalje jednako vole i da se to nikad neće promijeniti, iako će se promijeniti mnoge stvari u životu. Dobro je djetetu objasniti što će se promijeniti i na koji način, kako bi mu se pružila struktura i osjećaj predvidljivosti.

Roditelji mogu očekivati svakakve reakcije od svoje djece – uglavnom su djeca tužna i ljuta.

Važno je da djeca mogu slobodno izraziti svoje emocije i da im roditelji pruže podršku i utjehu. Također je dobro više puta naglasiti, i toga se držati na verbalnoj i neverbalnoj razini, da oba roditelja podržavaju odnos djece s drugim roditeljem, ističe Mia Roje.

SAD TE TREBAM MALO VIŠE
No često se djeca srame ili boje pokazati osjećaje i reći roditeljima što ih tišti i zbog čega su tužna ili ljuta. Lakše će se ponekad povjeriti psihologu, a magistra psihologije Tea Knežević iz Centra Proventus dobro zna što to mališani žele reći svojim razvedenim roditeljima.

Djeci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

1. Znam da te malo manje slušam kad se vratim od mame/tate, no treba mi vrijeme da se opet naviknem na tebe.

2. Nekad mi je teško reći ti da mi je bilo lijepo kod mame/tate jer se bojim da će te to povrijediti.

3. Sad te trebam malo više.

4. Stvarno mi je teško kad pričaš loše o mami/tati.

5. Ti se pobrini za mene kad sam s tobom, a mama/tata će kad sam s njom/njim.

6. Kad sam kod mame – fali mi tata, a kad sam kod tate – fali mi mama.

7. Nemoj me pitati puno o tati/mami. Ne znam što je bolje da kažem, a što da ne kažem.

8. Ne trebaš mi skrivati da imaš novog partnera/partnericu. Ja to osjetim. Važno mi je samo da znam da si i dalje tu za mene kad te trebam.

9. Ne želim puno detalja o prošlosti, želim znati kako će izgledati budućnost.

10. Ja ne želim birati tko mi je draži, volim vas oboje.


A na vama je, mame i tate, da svoju djecu poslušate i pomognete da im život s razvedenim roditeljima bude što ljepši i normalniji.

Djetetovo je pravo i potreba da ima oba roditelja te je u njegovu najboljem interesu da su oba roditelja stalno dostupna i uključena u njegov život, bez obzira na svoje partnerske probleme.

Također, važno je da roditelji potiču kontakte djeteta s drugim roditeljem te mu jasno daju do znanja da je poželjno da s njim (i njegovom obitelji) ima blizak odnos, zaključuje magistra psihologije Mia Roje.

Pročitajte i koju grešku roditelji u Hrvatskoj najčešće rade prilikom razvoda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju