Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, tzv. supernamirnicom, a nutricionisti su izračunali njegove hranjive vrijednosti koje zaista idu u prilog tome.

Tako polovica jednog prosječnog avokada, što je preporučena količina konzumiranja u jednom obroku, sadrži:

  • 114 kalorija
  • 6 g ugljikohidrata
  • 1 g proteina
  • 10,5 g masti, od čega je 1 g zasićenih masti
  • 5 g vlakna
  • 0 g šećera
  • 345 mg kalija (10 posto naših dnevnih potreba)
  • 20 mg magnezija (5 posto naših dnevnih potreba)
  • 6 mg vitamina C (10 posto naših dnevnih potreba)
  • 0,2 mg vitamina B6 (10 posto naših dnevnih potreba)

Sve te hranjive tvari nužne su za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Unos avokada u našu prehranu, čak i samo nekoliko puta tjedno, snizit će loš kolesterol (LDL) jer je prepun mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Dugotrajnija konzumacija promijenit će i sliku naših lipida i lipoproteina.

U pet koraka do vlastitog avokada

Zbog svega navedenog uzgoj avokada kod kuće čini se kao dobra ideja.

To se može uz pet jednostavnih koraka, no treba biti strpljiv da bi se vidjeli rezultati.

1. Osušite košticu kupljenog avokada
Kada iskoristite avokado koji ste kupili, nemojte bacati košticu. Upravo će iz nje nastati novi avokado. Pažljivo je isperite, pustite da se osuši te potom u nju umetnite 3-4 čačkalice tako da jednom polovicom budu uronjene u košticu.

Od koštice kupljenog avokada sami možete uzgojiti drvo.

2. Smjestite košticu u staklenku s vodom
Čačkalice koje ste stavili u košticu pomoći će da se koštica zadrži samo jednom svojom trećinom u vodi, a upravo je to idući korak – napuniti čašu vodom i pripaziti da njezin otvor bude prikladne veličine kako koštica ne bi pala u vodu.

Uzgajanje avokada kod kuće Avokado možete lako uzgojiti kod kuće (Foto: Shutterstock)

3. Stavite staklenku na prozorsku dasku
Da bi avokado uspješno rastao, potrebno mu je dovoljno sunčeve svjetlosti, no ne smije joj biti izravno izložen. Iako ga treba smjestiti tako da ima dosta svjetla, treba izbjegavati da to bude usmjereno prema južnoj strani svijeta. Korijen i prve klice trebali bi se pojaviti za najviše šest tjedana.

4. Rezanjem potaknite veći rast
Kada biljka naraste na oko 15 cm, prepolovite njezinu duljinu. To će pogodovati većem i bržem kasnijem rastu korijena. Zdrav korijen nužan je za zdrav rast avokada.

5. Presadite ga u teglu
Nakon što biljka avokada ponovno naraste do 25 cm, vrijeme je da ga presadite u teglu napunjenu zemljom. Uspjeli ste s najtežim dijelom. Sada je vrijeme da promatrate kako vaše drvo avokada raste. Očekivani životni vijek stabla je i do 15 godina, a u tom će vas vremenu bogato nagraditi plodovima od kojih možete napraviti smoothie ili tost.

Umak od avokada Od avokada možete napraviti i popularni umak guacamole (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju