Do prije nekoliko godina avokado je bio egzotična namirnica koja se mogla kupiti samo u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, a danas je postala svakodnevni sastojak u hrvatskim supermarketima i domaćinstvima.

Iako raste na zimzelenim stablima isključivo u tropskim krajevima poput Srednje i Južne Amerike, mnoge dame i u Hrvatskoj postale su njegove velike zagovarateljice.

Avokado je tropsko voće iz porodice Lauraceae koji obiluje vrijednim nutrijentima. Izvrstan je izvor mononezasićenih masnih kiselina ili takozvanih zdravih masnoća koje blagonaklono djeluju na srce i krvožilni sustav.

Avokado Fotogeničan i egzotičan: Je li avokado pomodarska "navlakuša" ili prava supernamirnica?

Sadrži i značajne količine vitamina B kompleksa poput folne kiseline, vitamina E i K koji jamče elasticitet kože i usporava starenje, ali i vrijednih minerala poput magnezija, kalija i natrija. Ne čudi stoga što bez avokada mnogi ne mogu zamisliti svoj doručak, ručak ili čak večeru.

Sparujte ga s izvorom bjelančevina

Jede se sirov – on je glavni lik umaka guacamole koji se poslužuje s čipsom od tortilja, dodaje se u smoothieje kada se želi dobiti kremast i gust napitak, ubacuje se i u razne Buddha zdjele (eng. Buddha bowls), ali i deserte. Ako je suditi prema fotografijama na Instagramu, najčešće se pak zgnječi s vilicom, pomiješa sa začinima i stavi na komad preprženog kruha.

Slika nije dostupna Recept za moussocado: Slatki zalogaj za tugu, PMS i sve trenutke koji zahtijevaju čokoladu

Avokado tost je uistinu kralj doručaka i bruncheva na Instagramu. Iako je riječ o ukusnom obroku, on katkad nije cjelovit. Avokado ima najveću količinu bjelančevina kod voća, no te vrijednosti i dalje nisu vrlo visoke, odnosno iznose tek oko 2 posto.

Upravo zato treba ga sljubljivati s drugim dobrim izvorima bjelančevina. Ako ne koristite proteinski kruh za pripremu tosta, isti valja poslužiti se pečenim jajetom, kuhanim grahom ili slanutkom, dimljenim lososom i sličnim namirnicama. Imajte na umu da je riječ i o vrlo kaloričnom voću – u 100 grama nalazi se oko 160 kalorija – zbog čega se preporučuje njegova umjerena konzumacija.

Kako izabrati zreli avokado?
Znate li kupiti zreli avokado? U trgovinama postoje posebna pakiranja ovog tropskog voća koja su odmah „spremna za jesti“(eng. Ready to eat). No ona mogu biti dvostruko ili čak trostruko skuplja od standardne cijene avokada. Uštedite novac i oslonite se na svoje osjete.

Zdrav i zreli avokado ima lijepu zelenu površinu bez tamnih mrlja. Stavite plastičnu vrećicu ili rukavicu preko dlana, pa rukom ispipajte željeni avokado. Lagano ga stisnite. Ako je plod mekan, ali ne i gnjecav – znači da je spreman za konzumaciju. Ako je tvrd i ne pruža nikakav otpor pod prstima – nezreo je.

Namaz od sira i avokada Namaz od sira i avokada: Recept koji smanjuje lošu kiselost u tijelu

Znat ćete da je avokado spreman za jesti i ako mu dotaknete peteljku, a ona se lako odvoji od ploda. Ako se peteljka ne miče, avokado još uvijek nije zreo. Gnjecav avokado, pak, nemojte kupovati jer je riječ o neukusnom prezrelom plodu kojeg je nemoguće „spasiti“.

Gdje držati avokado?

Ako vam avokado nije potreban za jelo onoga dana kad ga kupujte, odabrati možete i tvrdi plod te pustiti da dozrije u vašem domu na sobnoj temperaturi – primjerice u papirnatoj vrećici u zdjeli voća na kuhinjskom pultu.

Tortilje "Palačinke" pune proteina: Jeftin ručak koji možete završiti za 5 minuta

Ako je, pak, avokado mekan i spreman za jesti, a vi ga nemate namjeru uvrstiti na jelovnik toga dana, stavite ga u hladnjak. Hladnoća će usporiti njegovo kvarenje. Zreli avokado možete narezati i na kriške, zamrznuti u ledenici, te iskoristiti za pripremu smoothieja.

Što sve možete napraviti sa zrelim avokadom, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju