Cvijet koji počinje cvjetati već u prosincu i to čini sve do svibnja je raskošna i predivna kamelija, koju se naziva i zimskom ružom. Općenito, cvijet kamelije simbolizira ljubav, naklonost i divljenje.

Galerija Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije - 1 Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije - 6 Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije - 5 +4 Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije - 4

Bijele kamelije simboliziraju obožavanje i daju se nekome tko vam je drag. Ružičaste kamelije simboliziraju čežnju i poklanjaju se osobi koja vam je nedostajala, a crvene kamelije simboliziraju ljubav i strast.

Radi se o zimzelenom grmu za kojeg su karakteristični veliki i raskošni cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti ili crveni. Iako se najčešće uzgajaju na otvorenom, kamelije se mogu uzgajati i u lončanicama pa mogu biti dio onih domova koji nemaju vrt.

Kamelija ima cijeli niz sorti, njih oko 170, a svake godine javljaju se i novi hibridi. Možda najpoznatija sorta  je Camelia japonica. Inače,biljka je porijeklom iz Kine, Japana i jugoistočne Azije.

Kalanhoa je još jedna biljka koja se ubraja u sukulente - 3 Kalanhoa: Sukulent prekrasnih cvjetića koji može biti i savršen poklon

Za kameliju posađenu u posudu bitno je osigurati joj dobro drenirano tlo, dobar protok vode i kiseli supstrat.

Na proljeće je iznesite na otvoreno, ali osigurajte joj mjesto na kojem je zaštićena od izravnog sunca. Na jesen je opet vratite u negrijanu prostoriju, što dalje od izvora grijanja.

Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije - 1 Postoji cijeli niz sorti prekrasne kamelije (Foto: Living4media)

Za uzgoj predivnih kamelija u zatvorenom presudna su četiri čimbenika - temperatura, voda, svjetlost i gnojivo, odnosno prihranjivanje.

Temperatura

Što se tiče temperature, tijekom zimskih mjeseci odgovaraju im niže temperature, ispod 16 stupnjeva Celzijevih, Ipak, imajte na umu da korijenje ne voli biti smrznuto pa ne dozvolite da temperatura bude preniska.

Voda

Kamelije ne vole mokro tolo oko korijenja. Osim toga, manja lončanica bolja je od veće kako bi se izbjeglo nakupljanje vode. Tlo treba ostati vlažno, ali ne mokro. Po potrebi biljku temeljito zalijte, ali suzdžite se od zalijevanja ako je samo površina suha. Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati truljenje korijenja.

Svjetlo

Kamelije ne vole izravnu sunčevu svjetlost, a najbolje će im odgovarati lokacija u sjeni.

Prihranjivanje

Bitno je paziti da prihranjivanjem ne ošteti korijen biljke. Najbolje je to činiti u periodu u kojem je biljka aktivna, a tijekom zimskih mjeseci na njega zaboravite. Bitno je da uvijek dan prije prihranjivanja biljku zalijete. Nikada nemojte gnojiti biljku koja je žedna.

Dio o brizi za kamelije završit ćemo napomenom da uzgoj ove biljke u zatvorenom prostoru može biti izazovan jer je većina domova pretopla, pretamna i ima premalo vlage da bi ove biljke mogle uspjeti. Ipak, ako ste spremni potruditi se, kamelije će to itekako znati nagraditi.

Tulipani božuri - 7 Čaroban spoj tulipana i božura: Cvijet koji spaja raskoš i ljupkost dva ljepotana

Jarke boje ciklame uljepšavaju zimske dane "Cvijet iskrenosti": Pet savjeta uz koje će ciklama trajati do sezone božura

I na kraju, snažna je veza i između predivnih kamelija i brenda Chanel. Radi se o motivu koji se pojavljuje na ambalaži, toebicama, odjeći, nakitu i cipelama poznatog brenda, a kamelije su bile i omiljeni cvijet Coco Chanel. Prvi buket kamelija dobila je navodno od Boy Capela. Polako je počela pričvršćivati verzije cvijeta na revere, kosu..., a s vremenom je kamelija postala neizostavni dio Chanela.

Camelia japonica je najpoznatija sorta Camelia japonica je najpoznatija sorta (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju