Gljivica kandida je ginekološki problem koji se javlja kod 75 posto seksualno aktivnih žena barem jednom u životu. Okidač za pretjeranu aktivnost te gljivice, koja se prirodno u manjem broju nalazi u naborima crijeva, što dovodi do bolesti kandidijoze, narušena je ravnoteža imunološkog sustava što može skriviti i određena hrana. Doznajte koje namirnice biste trebali izbjegavati kako biste umanjili mogućnost vaginalne infekcije kandidom

Prema intenzitetu simptoma kandide razlikuju se laki, umjereni i teški oblik oboljenja. Kod lakog oblika javlja se neugodno peckanje, žarenje i svrbež. Umjereni oblik prati sve to uz vidljivo crvenilo sluznice rodnice i stidnice te pojačani iscjedak.

Teške forme praćene su obilnim bjelkasto-žućkastim sirastim iscjetkom iz rodnice, sluznica rodnice i stidnice je crvena, natečena i bolna, pa i spolni odnos može biti bolan.

Kruh, tjesteninu, kolače i druge rafinirane ugljikohidrate treba izbjegavati u slučaju kandide

Infekcija kandidom nije spolno prenosiva bolest, ali kod oko 15 posto muškaraca nakon spolnog odnosa sa ženom koja ima razvijenu infekciju mogu se pojaviti simptomi balanopostitisa (peckanje, svrbež i osip spolovila).

Pretjeranom razvoju kandide pogoduje i određena hrana, ponajprije ona krcata šećerom jer se gljivice hrane šećerom.

'Dijeta protiv kandide podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakva prehrana istodobno je i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara', ističe dr. med. Vesna Harni iz ginekološke poliklinike Harni.

Hrana koja će ublažiti simptome vaginalne infekcije kandida:

- cjelovite žitarice (smeđa riža, proso, ječam)
- svježe povrće, posebno zeleno, pripremljeno na pari
- morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso
- obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši
- prirodno čisto maslinovo ulje
- češnjak, sirov ili kratko prokuhan

Cjelovite žitarice, svježe povrće, svježu ribu i krto meso poželjno je jesti u slučaju kandide

S druge strane postoji i hrana koju nije poželjno jesti ukoliko se infekcija kandidom razvila:

- kruh, pekarske proizvode, tjesteninu, kolače, kekse i druge rafinirane ugljikohidrate
- namirnice koje sadrže gljivice i plijesni, kao što su industrijski voćni sokovi i umak od rajčice (osim domaćeg)
- hranu koja sadrži ocat, odnosno fermentiranu hranu poput ukiseljenog povrća
- sve mliječne proizvode, osim maslaca, domaćeg kefira ili domaćeg jogurta
- dimljenu hranu i sušeno meso
- sve vrste voća
- gljive
- pistacije i kikiriki
- sva alkoholna pića
- kvasac
- kavu i crni čaj

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju