Postoje filmovi koje svako blagdansko doba ne možemo izbjeći, a za neke nam se čini da ih gledamo cijeli život. Upravo scene druženja, zajedništva i božićne čarolije te hrana iz tih uradaka koji nam stvaraju toplinu oko srca ono su što nam napuni baterije za cijelu godinu. Osmislili smo meni za one koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da božićnoj čaroliji svake godine mora doći kraj.

Galerija Večera inspirirana božićnim filmovima Večera inspirirana božićnim filmovima Cezar salata iz filma Čudesni Božić +7 Gusta juha od graška iz filma Rudolf, jelen crvenog nosića

O večeri od pet sljedova inspiriranoj najdražim božićnim filmovima, od kojih ste neke sigurno gledali i ovih blagdana, vaše će prijateljice bez sumnje još dugo pričati. 

1. Cezar salata iz filma "Čudesni Božić"

Malo je onih koji barem jednom nisu pogledali film "Čudesni Božić", u kojemu Tim Allen uz pomoć sina zamijeni Djeda Božićnjaka koji je pao sa krova i ozlijedio se. Kako bi se iskupio, oblači njegovo odijelo i nastavlja njegovu misiju, no uskoro saznaje da njegova nova uloga nije privremena.

Kada se Tim Allen odnosno Scott Calvin počne pretvarati u Djeda Božićnjaka, naručuje desert za desertom – kekse s komadićima čokolade, tortu od sira, creme brulée, sladoled od vanilije s toplom karamelom – i, naravno, cezar salatu s umakom sa strane.

Cezar salata iz filma Čudesni Božić Cezar salata iz filma Čudesni Božić Foto: Sandro Sklepić

Večeru inspiriranu božićnim filmovima, umjesto neke slastice, ipak započnite cezar salatom s umakom sa strane ili samo pokapanom po vrhu kako bi je svatko začinio po svom ukusu.

2. Juha od graška iz ''Rudolf, jelen crvenog nosića''

Iako zimsku maglu možda nikada ne biste uspoređivali onako kako su to činili istraživač ruda Yukon Cornelius i dječak Hermy, njihova svađa o tome je li gusta poput juhe od graška ili maslaca od kikirikija legendarna je skoro jednako kao i ovaj američko-kanadski crtani film.

Gusta juha od graška iz filma Rudolf, jelen crvenog nosića Gusta juha od graška iz filma Rudolf, jelen crvenog nosića

Tko je pobijedio, nije ni bitno jer bismo jedno i drugo rado smazali uz toplu vatricu dok vani padaju bijele pahulje. Ipak, nakon cezar salate preporučujemo gustu juhu od graška koju ukrasite s nekoliko krutona s češnjakom i začinskim biljem.

3. Makaroni sa sirom iz filma ''Sam u kući''

Svečana božićna večera malog Kevina kojeg je obitelj nehotice ostavila samog u kući za blagdane bili su makaroni i sir iz mikrovalne. Ova ''hrana za utjehu'', kako je Amerikanci vole nazivati, odlična je kada je pripremite sami.

Makaroni i sir iz filma Sam u kući Makaroni i sir iz filma Sam u kući Foto: Sandro Sklepić

Za ovo jelo ne trebate biti posebice vješti, pa će ispasti odlično i ako ga sami napravite. Važno je samo naribati dovoljno sira, jer što su mac 'n' cheese bez poštene količine slasnog rastopljenog sira. Savjetujemo da ih ne poslužite s čašom mlijeka kao Kevin, kako biste poštedjeli one koje baš ne podnose laktozu. Ako se nas pita, uz ovo slasno jelo ipak bolje paše Coca-Cola.

Uživajte u omiljenom piću cijele blagdane čineći dobra djela. Odaberi jedno ili više dobrih djela s popisa pa možda i tebe Djedica stavi na popis za Coca-Cola poklone.

4. Purica iz filma "Najluđi Božić"

''Ako je ova purica upola slasna kako izgleda, onda ćemo se svi odlično počastiti!'' rekao je Clark Griswold kada se na božićnoj večeri pred cijelom obitelji i susjedima spremao razrezati veliku pečenu puricu. No doživljaj je svima splasnuo kada je iznutra bila potpuno suha i istrunula, a iz nje se ispuhnula samo siva prašina.

Pečeni picek umjesto purice iz filma Najluđi Božić Pečeni picek umjesto purice iz filma Najluđi Božić (Foto: Sandro Sklepić)

Vaša ženska ekipa sigurno ne bi uspjela pojesti cijelu puricu, pogotovo u sklopu ove večere od pet sljedova, pa igrajte na sigurno i napravite sočnog pečenog pilića koji će izgledati fino kao purica iz filma "Najluđi Božić". Ali će, naravno, i biti fina. Pilić će biti sočan ''bez greške'' ako ga napunite jednim limunom koji ste izbockali čačkalicom, jabukom ili blagdanskim punjenjem za pečenje.

5. Slatko-slana čokolada iz filma "Vilenjak"

Vilenjak Buddy može popiti dvije litre Coca-Cole u jednom dahu, za doručak jede špagete s bombonima i sljezovim kolačićima, a čak i one s umakom bolonjez zalijeva javorovim sirupom. To nije ništa neobično, kaže, jer za vilenjake sa Sjevernog pola postoje četiri prehrambene skupine – slatkiši, crveno-bijele lizalice u obliku štapova, vreće raznih bombona i sirup.

Slatko-slana čokolada s perecima, gmenim bombonima i kikirikijem Slatko-slana čokolada s perecima, gmenim bombonima i kikirikijem

Za desert svojim prijateljicama pripremite nešto što bi jeli Djedičini vilenjaci – slatko-slanu čokoladu s gumenim bombonima, perecima, kikirikijem i komadićima tamne čokolade. Zagrijte tri žlice mlijeka te rastopite veliku mliječnu čokoladu i manju tamnu čokoladu, a od nje ostavite dva reda i narežite ih na komadiće koji će vam trebati kasnije. Kada se čokolada potpuno rastopi, stavite je u četvrtasti kalup koji se obložlili s prozirnom folijom. Na nju izlijte čokoladu i po njoj pobacajte sve dodatke po želji – kikiriki, slane perece, gumene bombone i komadiće tamne čokolade. Ovaj ručno rađeni neobični desert i priča koja stoji iza njega sigurno će oduševiti vaše prijateljice.

Dobitnica Coca-Cola poklon paketa je BOŽICA KOPIĆ. Čestitamo! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju