Godišnje se na hrvatskim planinama izgubi više od 1.200 ljudi, a kako bi većina iz ove statistike imala sretan kraj zaslužna je Gorska služba spašavanja. Jedna od spasiteljica je i Ana Bakšić, prva žena u Hrvatskoj u ovom zanimanju

Prije 17 godina Anu Bakšić na poziciju spasiteljice u Gorskoj službi spašavanja predložio je kolega alpinist, a ona se već tada dokazala kao speleologinja u brojnim jamama. U to vrijeme, kaže ova hrabra dama, bilo je to dosta neobično, a njoj prilično strano.

Najopasnija situacija u kojoj se spasiteljica Gorske službe dosad našla bila je lavina koja je pukla točno ispod nje

'Samim time što pomažemo ljudima u nevolji i spašavamo živote je jedan poseban osjećaj, jedinstven koji čovjek može imati', kaže spisateljica i speleologinja Ana Bakšić u prilogu InMagazina. U društvu kolega uvijek se osjećala ravnopravnom, a kroz smijeh kaže, uvijek je morala jednako teško nositi i provlačiti se.

U intervencijama pomaže joj i četveronožni tragač. Pas Gar često pomaže u slučajevima kada ljudi ne žele da ih se pronađe, a može pretražiti i područje na kojem bi trebalo raditi do petero ljudi. Straši li je ikada odgovornost koju nosi njen posao?

'Odgovornost je velika, ali stalnim treningom, uvježbavanjem i dugogodišnjim iskustvom mi radimo stvari koje su sigurne', ističe Ana. A kako bi se smanjio broj zalutalih planinara iz Gorske službe im savjetuju da uvijek uz sebe imaju kartu te slijede, kako oni kažu, markacije. Ana otkriva i koja je bila najopasnija situacija u kojoj se našla.

'Uspjela sam izbjeći lavinu koja je pukla točno ispod mene', sjeća se. No ni takve situacije Anu ne koče da zakorači na mjesta gdje je rijetko čija noga bila. Obožava istraživati nove prostore, a na našem planetu je to moguće, kaže, samo u špiljama i raznim šupljinama.


'Mislim da su žene sve više sklone avanturama i da su svjesne da mogu to napraviti jednako kao njihove kolege tako da u Gorskoj službi spašavanja sada ima oko 10 posto žena', ističe.

Kako izgleda jedan Anin radni dan pogledajte u prilogu InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju