Svaka buduća majka koja se nalazi u predrazdoblju uloge života sigurno se zapitala hoće li moći svome djetetu dati sve što mu treba. Česta je briga i pronalazak odgovora na pitanje "Kako odgojiti sretno dijete?". Međutim, za sve postoji odgovor. Potrebno je na pravom mjestu tražiti informacije i biti spreman na pogreške kojih će sigurno biti.


1. Emocionalna inteligencija djeteta započinje razvijanjem vlastite emocionalne inteligencije

Spremnost roditelja da postanu roditelji odigrat će važnu ulogu u odgoju sretnog djeteta. Neplanirane trudnoće ipak predstavljaju veću razinu stresa za oba roditelja, pa time i za novorođenče. Dijete osjeća i prije nego što dođe na ovaj svijet. Ako roditelji nastoje sakriti svoje raspoloženje pred djetetom, jasno je da to čine u najboljoj namjeri. Međutim, nema sumnje da će dijete prepoznati loše raspoloženje, ali će ga u svom neznanju pogrešno protumačiti. Dakle, pred djetetom ne biste trebali imati zadršku, već otvoreno razgovarati o svemu.

Mjerenja pokazuju kako u ovim "modernim" vremenima rastu kognitivne sposobnosti, a opada emocionalna inteligencija. Za zdrav mentalni razvoj vas i vašeg djeteta važno je znati kako zajednički rješavati problem, kako poštovati ljude u svojoj okolini, kako pronaći motivaciju iako se poteškoće nalaze na putu te kako održavati pozitivan stav. Sve se te karakteristike mogu steći, a vaše će dijete sigurno osjećati pozitivne promjene.

2. I malo dijete možete naučiti nositi se sa svojim emocijama

Kao i emocionalna inteligencija, tako i komunikacija majke i djeteta postoji od začeća. U dobi od dva mjeseca dijete će postajati sve svjesnije svog odnosa s majkom, a jedno i drugo će se prilagođavati potrebama drugog. To zapravo znači da je već tada trenutak u kojem počinjete učiti svoje dijete kako se nositi s emocijama. Snažan osjećaj koji niti jedna beba neće ignorirati jest glad. Kada dijete zaplače, a majka ga primi na prsa, dijete jasno razumije da zna i može uspostaviti komunikaciju s majkom. Taj osjećaj da je majka uz novorođenče u tim najranijim trenucima za posljedicu ima odrastanje djeteta koje se zna nositi s emocijama jer zna da će u najpotrebnijim trenucima netko biti uz njega.

Kako dijete odrasta, gotovo svaki roditelj susrest će se s pokušajima manipulacije. Naravno, i tome treba stati na kraj, a ključ za rješavanje takvih situacija ponovno je u rukama roditelja. Plač djeteta najučinkovitiji je način da dijete kod roditelja izazove frustraciju, no tada je važno da uplakano dijete ne nagrađujete grljenjem i maženjem jer to će djetetu poslati poruku da se njegovo ponašanje odobrava. Važno je i zapamtiti da svako dijete ima pravo iskazivati svoje emocije, ali mora biti svjesno da u nekim trenucima diskusija nije dopuštena.

3. Sretno dijete ima zadovoljene sve osnovne ljudske potrebe

Iako će vas razdražljivost djeteta ponekad dovoditi do ludila, nekada je potrebno samo odvrtjeti film i zapitati se o djetetovim osnovnim ljudskim potrebama. Razdražljivost je često uzrokovana upravo nedovoljnim snom, glađu ili žeđi. Zato svaki roditelj u svakom trenutku treba imati sve što bi njegovu mališanu moglo pomoći u podizanju volje. Prečesto se zaboravlja na količinu vode koju bi djeca tijekom dana trebala unijeti u organizam. Upravo je razdražljivost jedna od najčešćih posljedica blage dehidracije.

Osim djece koja su dojena, već u dobi od šest do dvanaest mjeseci trebali bi dnevno unijeti oko 800 do 1000 ml tekućine dnevno, a djeca od jedne do dvije godine starosti trebaju malo više od litre dnevno. Svako dijete ima svoje individualne potrebe, ali zajednički je zaključak da u Hrvatskoj svako četvrto dijete ne unosi dovoljno vode. Boca prirodne mineralne vode koju ćete uvijek imati uz sebe mogla bi vas poštedjeti razdražljivosti vašeg djeteta.

4. Optimizam se uči od roditelja

Ako ponekad i u svojoj okolini susrećete ljude koji su vidljivo sretniji od drugih, velika je vjerojatnost da su oni pravi optimisti. Svatko može postati optimist, ali najčešće su optimisti oni koji su takav obrazac ponašanja naučili u najranijoj dobi, promatrajući ponašanje svojih roditelja. Optimizam je jedna od odrednica emocionalne inteligencije, pa je i to područje koje ne smijemo zanemariti u osobnom razvoju jer će odigrati veliku ulogu u razvoju vašeg djeteta.

Osim vedrog pogleda na svijet oko sebe, glavna odrednica optimističnih osoba jest da uživaju u sposobnosti da svakom problemu priđu staloženo, znajući da uvijek postoji rješenje. To je jedna od karakteristika koja također jamči da ste na dobrom putu odgoja sretnog djeteta.

5. Organizirajte zajedničko vrijeme

U svakoj djetetovoj dobi važno je organizirati zajedničko vrijeme. Iako mnogi prezaposleni često posežu za kratkotrajnim rješenjima poput uključivanja crtića ili raznih drugih zabavnih sadržaja, to će imati negativne posljedice na djetetov razvoj. Svi se stručnjaci slažu – važno je što manje djecu ostavljati ispred ekrana. Čak su i neke učiteljice razredne nastave posvjedočile da bolje rezultate u školi postižu ona djeca koja se s kompjutorima i gadgetima zabavljaju samo vikendom.

U najranijoj dobi važno je potpuno ograničiti gledanje u ekrane jer su brze izmjene slika u videu za djecu mlađu od tri godine izuzetno naporne. Neka istraživanja pokazuju kako djeca do osme godine ne mogu u potpunosti razlikovati stvarnost od fikcije, pa ih pretjerano izlaganje medijskim sadržajima može još više zbunjivati. Svakodnevno druženje, igra i razgovor trebali bi biti obvezni u odgoju sretnog djeteta.

U svakom novom izazovu, pa tako i u majčinstvu možete se suočiti s problemima, ali uvijek treba imati na umu da ste vi svom djetetu najbitniji. Bebi je majka čista ljubav, toplina i hrana. Iako početak neće biti lagan, roditeljstvo je uloga na koju ćete zauvijek biti ponosni. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta za brigu o vašim mališanima.

  

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju