Kate Moss, jedan od najuspješnijih supermodela svih vremena, danas slavi 45. rođendan. Slavna Britanka rođena je 16. siječnja 1974. godine, a kao i mnoge druge manekenke, "otkrivena" je sasvim slučajno.

Galerija Kate Moss Kate 1992. godine Kate Moss +6 1994. godine na reviji modne kuće Chanel

Kada se 1988. godine vraćala u Londom s roditeljima, na njujorškom aerodromu J. F. K. primijetila ju je Sarah Doukas, osnivačica britanske modne agencije Storm. Imala je samo 14 godina kada je ušla u svijet manekenkstva, a na samom početku karijere uglavnom je nailazila na odbijanje modnih urednika.

Išla sam na osam kastinga dnevno i ne bih dobila ni jedan posao. Rano sam se navikla na neuspjeh, kazala je.

Kate Moss Kate Moss (Foto: Profimedia)

Iako su svi bili oduševljeni njezinim licem, smatrali su da je previše niska za nošenje revija i previše mršava za modni svijet u kojem su tada dominirali supermodeli s oblinama poput Christy Turlington i Linde Evangeliste.

Svoj prvi veliki uspjeh postigla je sasvim slučajno, zahvaljujući Vanessi Paradis. Kada je 1992. godine francuska manekenka i pjevačica odbila ponudu Calvina Kleina da sudjeluje u novoj kampanji za njegovo donje rublje, američki dizajner tražio je agente da mu nađu manekenku koja nalikuje Vanessi.

Fabien Baron, francuski redatelj i urednik, tada mu je doveo Kate. Legenda kaže da je dizajner bacio samo jedan pogled na nju i odmah joj dao posao.

Kate 1992. godine Kate 1992. godine (Foto: Profimedia)

Uskoro se s Markom Wahlbergom našla ispred objektiva legendarnog fotografa Herba Rittsa, koji je bio zaslužan za vizualni identitet kampanje. Iako ju je taj posao proslavio, Kate ga se prisjeća s gorčinom. Prema vlastitom priznanju, na snimanju se osjećala loše jer je morala pozirati u toplesu i u vrlo provokativnim pozama.

To jednostavno nisam bila ja. Doživjela sam živčani slom kada sam morala raditi s Markom i Herbom Rittsom. Dva tjedna nisam izlazila iz kreveta. Tada se nitko nije brinuo za vaše mentalno stanje. Postojao je velik pritisak da jednostavno odradite ono što morate, ispričala je u jednom intervjuu.

1994. godine na reviji modne kuće Chanel 1994. godine na reviji modne kuće Chanel (Foto: AFP)

Nakon ove kampanje njezina karijera razvijala se nevjerojatnom brzinom. Djevojka koju nitko nije želio poslati na modnu pistu odjednom je nosila revije najpoznatijih modnih kuća u društvu Linde, Christy, Naomi i Cindy. Nikada se nisam uspoređivala s tim curama. Uvijek sam bila drukčija od njih i zato sam dobivala poslove, komentirala je svoje slavne kolegice.

Kate je bila predvodnica nove generacije supermodela, a postala je i zaštitno lice takozvanog "heroinskog šika". Upravo joj je potonja titula uvijek smetala.

Iako nikada nije skrivala svoje probleme s drogom, tvrdi da heroin nije ni probala. Zbog mršavosti su mnogi vjerovali da ima anoreksiju, ali to je opovrgnula: Da, bila sam mršava, ali zbog posla. Kad sam živjela u Milanu, došla bih kući s kastinga i u stanu nije bilo hrane. Kada bih ujutro došla na posao, tamo nije bilo hrane. Kad sam ja započinjala karijeru, nitko manekenkama nije davao hranu. Jednom me Carla Bruni odvela na ručak i bila je divna. Inače nas nitko nije hranio. Ali nikada nisam imala anoreksiju.

Revija modne kuće Chanel 1995. godine Revija modne kuće Chanel 1995. godine (Foto: AFP)

Neko vrijeme provela je u londonskoj klinici Priory zbog navodne iscrpljenosti, iako je poslije utvrđeno da je zapravo bila na odvikavanju. Jednom prilikom priznala je da je devedesete provela pod utjecajem alkohola. Kao i većina ljudi u modi. Tako smo preživljavali revije. Ali ne sjećam se da je Kate tada bila osobito divlja, barem ne u javnosti, kazao je za Vanity Fair fotograf Patrick McMullan.

Njezini problemi s drogom kulminirali su 2005. kada se jedan britanski tabloid dočepao videa na kojem Kate konzumira kokain. Modne kuće Burrbery i Chanel odmah su zbog videa prekinule suradnju s njom, a i druga velika imena iz svijeta mode ogradila su se od nje.

Bilo je i onih koji su ipak ostali uz nju te joj javno pružili potporu. Nedugo nakon skandala neprežaljeni britanski dizajner Alexander McQueen pozdravio je publiku na kraju svoje revije odjeven u majicu s natpisom: Mi te volimo, Kate.

Nakon skandala, javnu podršku pružio joj je Alexander McQueen Nakon skandala, javnu podršku pružio joj je Alexander McQueen (Foto: Profimedia)

Preuzimam punu odgovornost za svoja djela. Također shvaćam da imam brojne osobne probleme s kojima se moram nositi i poduzela sam prve teške, ali neophodne korake, kako bi ih riješila. Želim se ispričati svim ljudima koje sam iznevjerila svojim ponašanjem, koje se također loše odrazilo na moju obitelj, prijatelj, suradnike, poslovne partnere i ostale. Pokušavam ostati pozitivna, a potpora i ljubav koju primam znače mi sve, kazala je tada Kate u svojoj isprici, a potom se na neko vrijeme povukla iz javnosti.

Mnogi nakon takvog pada ne mogu ponovo postići uspjeh, ali Kate se naposljetku izvukla iz pakla droge i vratila starom poslu – u novoj ulozi.

Danas je vlasnica svoje manekenske agencije, a među novim licima modne scene koja agencije zastupa nalazi se i njezina 16-godišnja kći Lila Grace, kojoj mnogi predviđaju sjajnu karijeru.

Vođenju agencije pristupa odgovorno pa sve osobe mlađe od 18 koje zastupa moraju imati dozvolu roditelja za rad: Godine su mi važne. Bila sam jako mlada kad sam počela i bilo mi je teško, ali nekako sam prošla kroz sve to. Mislim da ovih dana mladi modeli moraju imati odraslu pratnju uz sebe.

Lude zabave ostavila je iza sebe pa se danas fokusira samo na svoj posao i kćer: Ona me svemu nauči. Lila i njezini prijatelji prate sve beauty blogove i profile na Instagramu. Zna mi reći: 'Mama, moraš ovo isprobati. Nevjerojatno je to što se sve danas može.' Sama se konturira i radi sve ono što vjerojatno i meni rade kad sam na poslu, ali ja nikada ne obraćam pažnju na to. Previše sam zauzeta pričanjem. Ali danas se više brinem o sebi. Svaki dan vježbam jogu. Više ne izlazim kao nekad. Brinem se o svojoj koži, koja je nekim čudom sve izdržala. Loše stvari koje sam radila obično ostave traga, ali ja sam imala sreće.

Kate i njezina kći Lila na vjenčanju princeze Eugenie Kate i njezina kći Lila na vjenčanju princeze Eugenie (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju