Kate Moss, jedan od najuspješnijih supermodela svih vremena, danas slavi 50. rođendan. Slavna Britanka rođena je 16. siječnja 1974. godine, a kao i mnoge druge manekenke, otkrivena je sasvim slučajno.

Galerija Kate Moss u djetinjstvu Kate Moss na početku karijere Kate Moss 1993. na reviji modne kuće Saint Laurent +17 Kate Moss 1994. na reviji modne kuće Chanel

Kada se 1988. godine vraćala u Londom s roditeljima, na njujorškom aerodromu J. F. K. primijetila ju je Sarah Doukas, osnivačica britanske modne agencije Storm, koja se uputila u SAD u potrazi za novim manekenskim licima.

Kate Moss u djetinjstvu Kate Moss u djetinjstvu (Foto: Profimedia)

Imala je samo 14 godina kada je ušla u svijet manekenkstva i ubrzo se ispisala iz srednje škole kako bi se posvetila novoj karijeri, ali na samom početku uglavnom je nailazila na odbijanje modnih urednika.

Išla sam na osam kastinga dnevno i ne bih dobila niti jedan posao. Rano sam se navikla na neuspjeh, kazala je.

Iako su svi bili oduševljeni njezinim licem, smatrali su da je previše niska za nošenje revija i previše mršava za modni svijet u kojem su tada dominirali supermodeli s oblinama poput Christy Turlington i Linde Evangeliste.

Kate Moss na početku karijere Kate Moss na početku karijere (Foto: Profimedia)

Svoj prvi veliki uspjeh postigla je sasvim slučajno, zahvaljujući Vanessi Paradis. Kada je 1992. godine francuska manekenka i pjevačica odbila ponudu Calvina Kleina da sudjeluje u novoj kampanji za njegovo donje rublje, američki dizajner tražio je agente da mu nađu manekenku koja nalikuje Vanessi.

Fabien Baron, francuski redatelj i urednik, tada mu je doveo Kate. Legenda kaže da je dizajner bacio samo jedan pogled na nju i odmah joj dao posao.

Kate Moss i Mark Wahlberg 1993. na reviji Calvina Kleina Kate Moss i Mark Wahlberg 1993. na reviji Calvina Kleina (Foto: Profimedia)

Uskoro se s Markom Wahlbergom našla ispred objektiva legendarnog fotografa Herba Rittsa, koji je bio zaslužan za vizualni identitet kampanje. Iako ju je taj posao proslavio, Kate ga se prisjeća s gorčinom. Prema vlastitom priznanju, na snimanju se osjećala loše jer je morala pozirati u toplesu i u vrlo provokativnim pozama.

To jednostavno nisam bila ja. Doživjela sam živčani slom kada sam morala raditi s Markom i Herbom Rittsom. Dva tjedna nisam izlazila iz kreveta. Tada se nitko nije brinuo za vaše mentalno stanje. Postojao je velik pritisak da jednostavno odradite ono što morate, ispričala je u jednom intervjuu.

Kate Moss 1994. na reviji modne kuće Chanel Kate Moss 1994. na reviji modne kuće Chanel (Foto: Afp)

Nakon ove kampanje njezina karijera razvijala se nevjerojatnom brzinom. Djevojka koju nitko nije želio poslati na modnu pistu odjednom je nosila revije najpoznatijih modnih kuća u društvu Linde, Christy, Naomi i Cindy. Nikada se nisam uspoređivala s tim curama. Uvijek sam bila drukčija od njih i zato sam dobivala poslove, komentirala je svoje slavne kolegice.

Kate Moss 1994. na reviji Jeana Paula Gaultiera Kate Moss 1994. na reviji Jeana Paula Gaultiera (Foto: Afp)

Kate je bila predvodnica nove generacije supermodela, a nazivali su je i anti-supermodelom. Njezin dolazak na scenu označio je kraj dominacije tradicionalno ženstvenih manekenki i početak dominacije androginih modela. Njezina veličina očituje se u činjenici da je svojom pojavom pokrenula potpuno novu eru u svijetu modelinga.

Kate Moss 1997. na reviji modne kuće Chanel Kate Moss 1997. na reviji modne kuće Chanel (Foto: Afp)

Preko noći je postala ikona pop-kulture, dijelom i zbog veze s Johnnyjem Deppom. Imala je 20 godina kada je 1994. u jednom njujorškom kafiću upoznala tada 31-godišnjeg holivudskog glumca i ludo se zaljubila.

Johnny Depp i Kate Moss Johnny Depp i Kate Moss (Foto: Guliver Images)

Johnny i Kate bili su jedan od najpoznatijih parova 90-ih, a paparazzi su ih pratili u stopu. Na fotografijama su zabilježili i njezine odjevne kombinacije koje su je pretvorile u ikonu ležerne mode. Malo pankerica, malo dama - Kate je bila utjelovljenje riječi kul i mnogi su pokušavali kopirati njezin stil odijevanja. 

Kate Moss postala je ikona stila u 90-ima Kate Moss postala je ikona stila u 90-ima (Foto: Guliver Images)

Kate Moss i Johnny Depp u Cannesu 1997. Kate Moss i Johnny Depp u Cannesu 1997. (Foto: Profimedia)

Prva kolekcija koju je 2007. napravila u suradnji s brendom Topshop rasprodala se u roku od 24 sata, a iste godine lansirala je i svoj prvi parfem. 

Bila je i zaštitno lice takozvanog heroinskog šika, ali ta titula uvijek joj je smetala.

Iako nikada nije skrivala svoje probleme s drogom, tvrdi da heroin nije ni probala. Zbog mršavosti su mnogi vjerovali da ima anoreksiju, ali to je opovrgnula: Da, bila sam mršava, ali zbog posla. Kad sam živjela u Milanu, došla bih kući s kastinga i u stanu nije bilo hrane. Kada bih ujutro došla na posao, tamo nije bilo hrane. Kad sam ja započinjala karijeru, nitko manekenkama nije davao hranu. Jednom me Carla Bruni odvela na ručak i bila je divna. Inače nas nitko nije hranio. Ali nikada nisam imala anoreksiju.

Kate Moss 1995. na reviji Isaaca Mizrahija Kate Moss 1995. na reviji Isaaca Mizrahija (Foto: Guliver Images)

Neko vrijeme provela je u londonskoj klinici Priory zbog navodne iscrpljenosti, iako je poslije utvrđeno da je zapravo bila na odvikavanju. Jednom prilikom priznala je da je devedesete provela pod utjecajem alkohola. Kao i većina ljudi u modi. Tako smo preživljavali revije. Ali ne sjećam se da je Kate tada bila osobito divlja, barem ne u javnosti, kazao je za Vanity Fair fotograf Patrick McMullan.

Karl Lagerfeld i Kate Moss Karl Lagerfeld i Kate Moss (Foto: Afp)

Njezina 35 godina duga karijera pređivjela je i veliki skandal iz 2005. godine. Problemi s drogom kulminirali su kada se jedan britanski tabloid dočepao videa na kojem Kate konzumira kokain. Modne kuće Burrbery i Chanel odmah su zbog videa prekinule suradnju s njom, a i druga velika imena iz svijeta mode ogradila su se od nje.

Bilo je i onih koji su ipak ostali uz nju te joj javno pružili potporu. Nedugo nakon skandala neprežaljeni britanski dizajner Alexander McQueen pozdravio je publiku na kraju svoje revije odjeven u majicu s natpisom: Mi te volimo, Kate.

Alexander McQueen javno je pružio potporu Kate Moss nakon skandala s drogom Alexander McQueen javno je pružio potporu Kate Moss nakon skandala s drogom (Foto: Profimedia)

Preuzimam punu odgovornost za svoja djela. Također shvaćam da imam brojne osobne probleme s kojima se moram nositi i poduzela sam prve teške, ali neophodne korake, kako bi ih riješila. Želim se ispričati svim ljudima koje sam iznevjerila svojim ponašanjem, koje se također loše odrazilo na moju obitelj, prijatelj, suradnike, poslovne partnere i ostale. Pokušavam ostati pozitivna, a potpora i ljubav koju primam znače mi sve, kazala je tada Kate u svojoj isprici, a potom se na neko vrijeme povukla iz javnosti.

Alexander McQueen i Kate Moss Alexander McQueen i Kate Moss (Foto: Profimedia)

Mnogi nakon takvog pada ne mogu ponovo postići uspjeh, ali Kate se naposljetku izvukla iz pakla droge i vratila starom poslu - u novoj ulozi.

Od 2016. godine vlasnica je svoje manekenske agencije, a njezinom vođenju pristupa vrlo odgovorno pa sve osobe mlađe od 18 koje zastupa moraju imati dozvolu roditelja za rad: Godine su mi važne. Bila sam jako mlada kad sam počela i bilo mi je teško, ali nekako sam prošla kroz sve to. Mislim da ovih dana mladi modeli moraju imati odraslu pratnju uz sebe.

Kate Moss s kćeri Lilom Grace na Met Gali 2023. Kate Moss s kćeri Lilom Grace na Met Gali 2023. (Foto: Afp)

Lude zabave ostavila je iza sebe pa se danas fokusira samo na svoj posao i 21-godišnju kći Lilu Grace: Ona me svemu nauči. Lila i njezini prijatelji prate sve beauty blogove i profile na Instagramu. Zna mi reći: 'Mama, moraš ovo isprobati. Nevjerojatno je to što se sve danas može.' Sama se konturira i radi sve ono što vjerojatno i meni rade kad sam na poslu, ali ja nikada ne obraćam pažnju na to. Previše sam zauzeta pričanjem. Ali danas se više brinem o sebi. Svaki dan vježbam jogu. Više ne izlazim kao nekad. Brinem se o svojoj koži, koja je nekim čudom sve izdržala. Loše stvari koje sam radila obično ostave traga, ali ja sam imala sreće.

Kate Moss na reviji modne kuće Chanel u 90-ima Kate Moss na reviji modne kuće Chanel u 90-ima (Foto: Guliver Images)

15 nezaboravnih: Glasajte i izaberite najljepšeg supermodela 90-ih Naomi Campbell, Claudia Schiffer i Christy Turlington Kate Moss i Christy Turlington Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Christy Turlington +18 Cindy Crawford i Claudia Schiffer

Tatjana Patitz: Odlazak supermodela tajanstvenih očiju i vladarice naslovnica Voguea Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 6 Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 10 Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 7 +7 Tatjana Patitz bila je jedna od pet velikih supermodela iz devedesetih - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju