Političarku poput Katrin Jakobsdottir poželjela bi svaka zemlja. Katrin je u studenom 2017. godine postala nova premijerka Islanda, a jedno od njezinih prvih obećanja nakon preuzimanja dužnosti bilo je izjednačavanje plaća muškaraca i žena.

U njezinu slučaju obećanje ipak nije bilo samo ludom radovanje jer je samo mjesec dana nakon toga Island donio zakon prema kojem sve tvrtke s 25 i više zaposlenika moraju dokazati da sve zaposlenike plaćaju isto bez obzira na spol, etnicitet ili seksualnost.

Sve velike tvrtke s više od 250 zaposlenika dužne su to napraviti do kraja 2018. godine, a manje tvrtke imaju vremena do 2020. godine. Cilj je islandske premijerke potpuno izjednačavanje plaća do 2022. godine.

S obzirom na to da su poslušni poslodavci već počeli s procesom izjednačavanja, izgleda da će se njezin cilj ostvariti.

Gudridur Gudmundsdottir, 58-godišnakinja zaposlena u islandskoj Nacionalnoj agenciji za nadzor zemljišta, jedna je od mnogih žena koje su ovih dana dobile trajnu povišicu nakon što su njezini poslodavci utvrdili da je potplaćena u odnosu na kolege.

Njezina plaća povećana je za 4,5 posto tj. za 80 dolara, piše Bloomberg. Preračunato u kune, radi se o povišici od 505 kuna. Žene trebaju skupiti hrabrost i tražiti ono što im pripada. Dobro je imati zakonodavni sustav koji ih podupire u tome, kazala je Gudridur.

Upravo su to napravile Islanđanke kada su se u listopadu 2016. pridružile velikom prosvjedu protiv nejednakosti plaća između muškaraca i žena.

Među političarkama koje su čule njihov glas bila je i današnja premijerka, koja im je nakon dolaska na vlast pružila podršku djelima, a ne samo riječima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju