Nema ljepše slike nego kada dođe proljeće, a na livadama se pojave zlatne glavice maslačaka. Ova samonikla biljka koja je rasprostranjena na našim krajevima u sebi krije brojna ljekovita svojstva. Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, svojim ljekovitim i gorkim tvarima pomaže u detoksikaciji organizma

Maslačak je jedna od najboljih biljaka koja pomaže u detoksikaciji organizma. Dragocjena biljka odličan je čistač jetre i krvi. Pomaže kod nadutosti i preporuča se osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Svaki dio ove biljke ima koristi za naše tijelo, ali korijen je najbogatiji mineralima.

'Svaki dio maslačka ima koristi za naše tijelo, ali njegov korijen je najbogatiji mineralima'

Maslačak je poznat po svome stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetru. Njegov gorak okus pomaže u produkciji probavnih tekućina i zato stimulira prirodni proces detoksikacije u organizmu.

Osim što se od maslačka može napraviti čaj, malo je poznato da jednako tako možete od njega napraviti i ''kavu''. Taj napitak ne sadrži kofein, ali ima bogati, tamni okus koji je jako sličan kavi. Odličan je izbor za one koji imaju problema s probavom. Ujedno, sadrži više prirodnih vitamina nego biljka kave.

Kako napraviti kavu od maslačka:

Sastojci:
1 žličica praha od korijena maslačka
1 šalica vode
1 štapić cimeta

Priprema:
Korijen ispecite u pećnici, zatim ga ohlađenog samljeite u mlincu za kavu koji će na kraju sličiti baš kao prah od kave.

U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet i stavite na vatru sve dok voda ne zakipi. Zatim smanjite vatru i pustite da se tako kuha pet minuta. Napitak bi trebao poprimiti tamnu boju.
Procijedite ''kavu'' u šalicu, dodajte malo mlijeka i poslužite.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju