Španjolska prijestolonasljednica Leonor u rujnu će započeti trogodišnju vojnu obuku, priopćila je ministrica obrane Margarita Robles. Dodala je da će najstarija kći kraljice Letizije i kralja Filipa VI., koja u listopadu puni 18 godina, pohađati Opću vojnu akademiju španjolske vojske u sjeveroistočnom gradu Zaragozi u akademskoj godini 2023.-24.

Nasljednica španjolskog prijestolja potom će provesti godinu dana u pomorskoj školi u sjeverozapadnoj regiji Galiciji te godinu dana u Zrakoplovnoj akademiji u jugoistočnoj regiji Murciji, kazala je Robles novinarima.

Nakon sastanka vlade ministrica je pojasnila kako Kraljevska palača smatra da princeza Leonor "mora proći vojnu obuku, poput svog oca, kralja Filipa i kao što je to uobičajeno u ostalim parlamentarnim monarhijama".

Posljednjih godina uložili smo znatne napore da bismo u oružane snage uključili i žene, rekla je. Princeza bi krajem svibnja trebala završiti dvogodišnje obrazovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu. Krene li očevim stopama, nakon što završi vojnu obuku pohađat će sveučilište u Španjolskoj, a potom će magistrirati u inozemstvu.

Kralj Filip VI. studirao je pravo na madridskome Sveučilištu Complutense, a potom je magistrirao međunarodne odnose na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

Ženstvenost u poslu Marina Bjeličić počela je karijeru vojnog pilota riječima "a zašto ja to ne bih mogla?"

Španjolska kraljevska palača pojasnila je da se "u europskim parlamentarnim monarhijama poštuje tradicija u skladu s kojom budući šefovi država moraju imati i vojnu karijeru". U priopćenju se podsjeća i da će, prema španjolskom ustavu princeza Leonor postati čelnica oružanih snaga kada stupi na prijestolje. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju