Glumac Keanu Reeves slavi 57. rođendan. Dobri duh Hollywooda kako mu se često tepa rođen je 2. rujna 1964. godine, a danas pripada holivudskim zvijezdama koje javnost najviše voli i cijeni.

Njegov život obilježile su brojne tragedije, ali unatoč svim izazovima koje je život stavljao pred njega uspio je postati jedan od najuspješnijih svjetskih glumaca i inspiracija ljudima diljem svijeta.

Ovaj glumac bio je buntovnik od malih nogu, a unatoč uspješnoj karijeri, nije dopustio da novac upravlja njegovim životom. Keanu Reeves je osoba od koje možemo naučiti brojne vrijedne životne lekcije, a njih pet donosimo u nastavku.

1. Težak početak ne mora definirati ostatak našeg života

Već je rani život ovog glumca bio obilježen nestabilnostma koje su ga pratile kroz djetinjsvo i tinejdžerske godine. Kad je Keanu imao samo tri godine, njegov otac napustio je obitelj, a kasnije je završio u zatvoru zbog prodaje kokaina. I sam Keanu svojedobno je izjavio da je priča o njihovom odnosu puna boli, jada i gubitka.

Nakon razvoda, glumčeva majka zaposlila se kao kostimografkinja nakon čega je s djecom proputovala cijeli svijet. Na kraju su se nastanili u Torontu u Kanadi. U pet godina Keanu je promijenio četiri srednje škole, a iz jedne je i izbačen. Za sebe je rekao da je u to vrijeme bio previše razuzdan i kako nije bio "najbolje podmazan stroj" kada je u pitanju škola.

Za razliku od škole, u hokeju na ledu bio je odličan, ali ozljeda ga je zaustavila u naumu da postane profesionalac. S devet godina počeo je nastupati u raznim kazališnim predstavama, a glumom se bavio i veći dio srednje škole koju je na kraju i napustio kako bi nastavio filmsku karijeru.

A sada dolazimo do bitnog dijela. Iako njegov život nije započeo u stabilnom, tipičnom obiteljskom okruženju, Keanu je izrastao u čovjeka koji preuzima odgovornost za vlastiti život i odluke. Dok bi mnogi nalazili opravdanja za nesupjeh u obiteljskoj pozadini, on je odlučilo ponaći stabilnost i ostvariti vlastite težnje. Mnogi od nas svoje životno putovanje započinju na kamenitom tlu, ali ovaj glumac dokazao je da je na nama samima odluka kako će nam proći ostatak života.

Alexandra Grant i Keanu Reeves na večeri Losanđeleskog muzeja umjetnosti "Nisu dobar par, ona je prestara": Slavni muškarci koji nisu postali holivudski klišej

2. Velikodušnost neka bude ispred materijalnog bogatstva

Procjenjuje se da je samo glumeći u Matrix filmovima Keanu zaradio oko 110 milijuna dolara. Navodno je od tog iznosa, 75 milijuna dolara dao timu za specijalne efekte i kostimografima. Ekipi kaskadera kupio je pak Harley Davidsnon motocikle.

Njegova velikodušnost jedan je od razloga zbog kojih ga obožavaju milijunu ljudi diljem svijeta.

Tijekom godina milijune dolara dao je u dobrotvorne svrhe, raznim akcijama i organizacijama. Osnovao je i privatnu zakladu za rak koja pomaže dječjim bolnicama i istraživanjima ove teške bolesti. Svoje ime nikad ne vezuje za svoje dobrotvorne priloge niti preuzima zasluge. To je jednostavno dio njegovog života.

U jednom intervjuu 2003. godine rekao je da je novac zadnja stvar o kojoj razmišlja kao i da bi od onoga što ima mogao živjeti idućih nekoliko stoljeća.

Naravno da nije svakome lako donirati iznose koje donira ovaj glumac, ali isto tako on nije obavezan to činiti, a ipak je velikodušan, dobri duh Hollywooda koji svojim djelima nadahnjuje i druge koji su u mogućnosti da podijele svoje bogatstvo.

Kim Cattrall - 2 Kim Cattrall: 10 životnih lekcija koje bi potpisala i Samantha Jones

3. Iskoristite svaki trenutak u životu

Nakon što je pretrpio smrt najboljeg prijatelja Rivera Phoenixa, gubitak kćeri u osmom mjesecu trudnoće, a onda i smrt bivše partnerice u prometnoj nesreći, Keanu je bio shrvan i utonuo je u tugu. No, čak je i iz svih tih teških trenutaka uspio izvući važnu pouku - treba živjeti svaki trenutak u životu kao da je posljednji.

Kako i sam kaže, jedino što imamo sigurno je sadašnjost zbog čega je važno cijeniti svaki trenutak i ništa ne ostavljati za kasnije.

Nitko od nas neće živjeti vječno, pa vas molim da prestanete odgađati. Jedine tu ukusnu hranu, hodajte na suncu, skočite u more. Budite blesavi, budite dobri, ljubazni, čudni... Nema vremena za ništa drugo, rekao je svojedobno.

4. Neka vas vodi strast

Keanu Reeves savršen je primjer čovjeka koji je svoje ambicije, moral i sklonosti stavljao ispred zarade. Čak je i na početku karijere česti pristajao na glumu u reklamama koje su mu se i osobno sviđale.

Možda je najpoznatiji primjer da slijedi logiku "radi ono što voliš" situacija u kojoj je odbio 11 milijuna dolara za ulogu u nastavku filma "Brzina" ili priliku da glumi u filmu "Vrućina" uz Roberta DeNira i Al Pacina. Umjesto toga, odlučio je biti dio skromne produkcije "Hamleta" u jednom kazališnom centru u Kanadi.

Naravno, novac i strast nisu međusobno isključivi. Moguće je imati oboje, ali danas se na ljude vrši pritisak da je novac važniji od sreće jer nas sreća ne može nahraniti, osigurati nam krov nad glavom i ugodan život.

Novac je, istina, odličan motivator, ali u određenim situacijama dobro razmislite je li vrijedno potratiti dio života samo zbog zarade ili želite preuzeti rizik i slijediti svoju strast.

Halle Berry osvojila je Oscara 2002. godine Halle Berry: Životne lekcije glumice koja i nakon tri razvoda vjeruje u ljubav

5. Živite jednostavno

Keanu Reeves jedan je od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu, ali on je prije svega jednostavan čovjek. Iako ima dovoljno novca da nosi najskuplju dizajnersku odjeću, vozi najskuplje automobile i živi u najluksuznijoj vili, bira skromnost.

Ako se pita njega, bitne stvari u životu su najjednostavnije, mali detalji koji čine svakodnevnicu.

Živim u stanu i imam sve što mi je potrebno, zašto bih umjesto toga izabrao veliku i praznu kuću, rekao je u jednom intervjuu ovaj glumac.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju