Najbolja igračica vaterpolskog finala Kupa Hrvatske bila je Kiara Brnetić, odnedavno doktorica medicine koja radi na hitnoj. Zagrepčanka razornog udarca za IN magazin otkrila je da je u karijeri nenamjerno ozljeđivala suigračice, no nekima je u bazenu i pomogla. Da je ženski vaterpolo često agresivniji od muškog, priznala je novinaru Bojanu Kosijeru.

25-godišnja Kiara Brnetić cijeli je život u sportu, a nakon tenisa, džuda, ritmike, baleta i odbojke, već je deset godina zaljubljena u vaterpolo.

Došla sam na prvi trening i trenerica me više nije pustila, otkriva Kiara. Prošli je mjesec sa suigračicama iz reprezentacije nastupila na Europskom prvenstvu, no, nažalost, nisu došle do plasmana koji bi Barakudice prvi put u povijesti odveo na svjetsko prvenstvo.

Cijelu smo utakmicu vodile i na kraju posustale, izgubile se, griješile. Nažalost, taj nam je san odgođen za neko drugo svjetsko prvenstvo, neku drugu priliku, kaže Kiara. Nedavno je njezin klub Mladost pobjedom nad Jadranom osvojio Kup Hrvatske, a Kiara je proglašena i najkorisnijom igračicom natjecanja.

Kiara Brnetić s Ratkom Rudićem i Pericom Bukićem Kiara Brnetić s Ratkom Rudićem i Pericom Bukićem (Foto: Tomislav Miletic/Pixsell)

Potrefilo se da sam imala dobru utakmicu, dobar dan i sve to skupa, ali naravno da ne bi bilo svega toga bez moje ekipe, da nismo igrale sve skupa kao ekipa, ističe. A njezine snažne šutove nije lako braniti.

Naša bivša trenerica uvijek je govorila da imam šut kao muško, čak i jači šut od nekih muških u Hrvatskoj, dodaje.

Ja sam prvenstveno bila i golman tako da mi je Kiara pucala. To su stvarno predivni šutovi, oštre, brze lopte, jedina koja ima takav razoran šut, tako da nije lako biti na golu kad puca, govori Nataša Šerkinić, trenerica VK-a Mladost. Kiarini moćni šutovi uspjeli su i ozlijediti druge, naravno, nenamjerno.

Imam u svojem CV-ju da sam druge, nažalost, ozlijedila. Četiri prsta, jednu kost u šaci i jedan bubnjić sam probušila curi, priznaje. U vaterpolu vrijedi pravilo da ono što sudac nije vidio, nije se dogodilo, a Kiara priznaje da bitke znaju biti i grublje nego kod muškaraca.

Sve je znači, naravno, ispod vode, pogotovo jer imamo kupaće kostime za razliku od muških, pa je velika površina gdje se može nekoga čupati, vući pod vodu, trgati kupaći. Uvijek kažem da je ženski vaterpolo čak i agresivniji od muškog jer je to sasvim druga dimenzija, drukčija igra nego kod muških, ispričala je vaterpolistica za IN magazin. A kada nije u bazenu, Kiara radi na hitnoj zabočke bolnice. Nakon šest godina studiranja medicine, što je riješila u roku, sredinom listopada postala je doktorica medicine.

Kada nije u bazenu Kiara radi na hitnoj zabočke bolnice Kada nije u bazenu Kiara radi na hitnoj zabočke bolnice (Foto: Screenshot IN magazin)

Rad na hitnoj u trenucima je stresan jer o tebi, tvojim odlukama i postupcima ovisi nečiji život. Moja šefica, doktorica Svetec i svi ostali na hitnoj uveli su nas lagano u posao prvih nekoliko tjedana, pokazali nam kako se radi, što trebamo i već vidim jako velik napredak u ovih nekoliko mjeseci koliko radim ovdje, govori mlada liječnica, koja je prije nekoliko dana doživjela i najstresniju situaciju u svom dosadašnjem stažu na hitnoj.

Mlada nogometašica Ana Bakalar u ŽNK Hajduk došla je iz Čapljine Ponosne hajdučice: "Igrati za ŽNK Hajduk je prelijepo, ogromna emocija, čast i zadovoljstvo"

Najdramatičnija situacija bila je kada smo jednu pacijenticu morali reanimirati. Stalo joj je srce, prestala je disati, ali uspjeli smo je dobiti nazad, otkriva. Zbog njezina znanja i stručnosti koristi imaju i kolegice u bazenu.

Jedna je cura dislocirala prst, a ja sam sam se tamo našla. Zagrijavala sam se za svoju utakmicu koja je bila poslije i pomogla joj, namjestila joj prst i uputila je dalje na hitnu da se provjeri je li sve u redu. A onda je odmah nakon naše utakmice jednoj protivnici pukla arkada, ništa strašno, trebala je samo nekoliko šavova. Sudac me je izvadio iz bazena da bih joj pomogla, u tom slučaju bila sam i igrač i doktor u isto vrijeme, ispričala je Kiara Brnetić za IN magazin. U budućnosti se namjerava baviti kirurgijom, a vjerujemo da će biti uspješna i precizna, kao i u bazenu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju