Prema starim vjerovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti financijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Galerija Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 5 Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 6 +3 Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja

Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoljeća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu. Njezino latinsko ime Pilea dolazi od grčke riječi pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar sobna je biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je vani toplo (proljeće i ljeto), možete je držati vani, ali s početkom jeseni potrebno ju je unijeti unutra jer će niske temperature teško preživjeti.

Za biljku Kineski dolar dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce



Ta zimzelena biljka može se razmnožavati sjemenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korijenje. Tada se presade u nove tegle s dodanom rahlom kompostnom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalijevanja mora osušiti.

Čarobni amarilis cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 6 Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 4 Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 5 +8 Amarilis

Za vrijeme vrućih dana biljku slobodno zalijevajte često kako joj se listovi ne bi objesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suhu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu, dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Po nekim istočnjačkim vjerovanjima, jedan od najpoznatijih iscjelitelja negativne energije u domu su biljke - i to uglavnom bujne zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana već i bogatstvo. Upravo se za kineski dolar vjeruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 4 Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju