Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvijezde uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele njegovom ljepotom obogatiti svoj životni prostor.

Galerija

Prekrasan prizor rascvjetane balkonske gredice ili teglice na prozoru punog lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U moru proljetnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželjeti u svojem domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ova lukovičasta biljka potječe iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili još niste.

Amarilis - 6
Amarilis - 6 (Foto: Living4Media)

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narančastoj, crvenoj, bijeloj i dvobojnoj boji, a tolika raznolikost čine ovu biljku iznimno privlačnom.

(Ne)zahtjevna krasotica: Mali trikovi uz koje će orhideja duže živjeti

Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Ako se pripremate izreći sudbonosno "da" razmislite o amarilisu, jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantičan buket ili kao smostalna cvjetna dekoracija na stolu.

Amarilis - 1
Amarilis - 1 (Foto: Living4Media)