Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvijezde uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele njegovom ljepotom obogatiti svoj životni prostor.

Galerija Amarilis Amarilis - 7 Amarilis - 6 +4 Amarilis - 5

Prekrasan prizor rascvjetane balkonske gredice ili teglice na prozoru punog lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U moru proljetnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželjeti u svojem domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ova lukovičasta biljka potječe iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili još niste.

Amarilis - 6 Ova lukovičasta biljka sadi se od početka studenog pa do veljače (Foto: Living4Media)

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narančastoj, crvenoj, bijeloj i dvobojnoj boji, a tolika raznolikost čine ovu biljku iznimno privlačnom.

Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Amarilis - 1 Lukovica amarilisa može trajati i do 75 godina (Foto: Living4Media)

Ako se pripremate izreći sudbonosno "da" razmislite o amarilisu, jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantičan buket ili kao samostalna cvjetna dekoracija na stolu.

Pročitajte i:

Mladenka Tri boje koje će biti najpopularnije na vjenčanjima u 2022. godini

Iberis Iberis, nevica, snježak... Otporan cvijet kojem ne smeta ni -15 stupnjeva Celzijevih

Božićni kaktus sobna je biljka idealna za suhe zatvorene prostore Savjeti uz koje će blagdansko cvijeće uljepšavati dom sve do proljeća

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju