Povodom 93. rođendana zagrebačko kino Europa daruje svoje posjetitelje besplatnom projekcijom jednog od najboljih hrvatskih filmova svih vremena

Zagrebačko Kino Europa za svoj 93. rođendan daruje posjetiteljima besplatnu projekciju jednog od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, "Rondo" Zvonimira Berkovića, koji će se prikazati u subotu, 7. travnja u sklopu programa Kinolektira.

Berkovićev debitantski film iz 1966. godine prati ljubavni trokut koji se razvija uz glazbenu pratnju Mozartova ronda u a-molu. Sredovječni sudac Mladen (Stevo Žigon) svake nedjelje dolazi na partiju šaha u stan mladog bračnog para - umjetnika Feđe (Relja Bašić) i studentice Nede (Milena Dravić).

Berkovićev debitantski film prati ljubavni trokut koji se razvija uz glazbenu pratnju Mozartova ronda u a-molu.

Struktura tog prvog i jedinog izrazito komornog hrvatskog filma izgrađena je prema principu ronda, glazbenog oblika u kojem se glavna tema ponavlja u cijelom muzičkom djelu, a ponavljanje je i ono što odlikuje i život troje likova u filmu.

Redovita nedjeljna partija šaha postaje rutina, a preljub je očajnički izlaz iz nje. Film obiluje efektnim dosjetkama i zagonetkama, usporedbama šaha i ljubavi, gdje je šahovska ploča sredstvo manipulativnih igara, testiranja strpljivosti i koncentracije, a potezi figura odražavaju emocije likova. 

Scenograf je Željko Senečić, interijere je obilježio slikar Miljenko Stančića, a u dugim, crno-bijelim kadrovima prepoznatljiv je i rukopis snimatelja Tomislava Pintera.  

"Rondo" je na filmskom festivalu u Puli ovjenčan Velikom srebrnom arenom za najbolji film.

"Rondo" je na filmskom festivalu u Puli ovjenčan Velikom srebrnom arenom za najbolji film, a osvojio je i nagrade za najbolji scenarij, fotografiju, glavnu žensku (Milena Dravić) i mušku ulogu (Relja Bašić). Na filmskom festivalu u Atlanti nagrađen je za najbolji scenarij. 

Iz Kina Europa najavljuju da će se "Rondo" prikazati na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji Hrvatskog državnog arhiva, a gledatelje će uvesti u film filmolog Nikica Gilić.

Za projekciju se pretodno preuzimaju ulaznice na blagajni kina, maksimalno četiri po osobi. 

Film se prikazuje kao dio Kinolektire, programa koji predstavlja odabrana ostvarenja iz filmske antologije, uoči rođendana Kina Europa koje je bilo otvoreno 8. travnja 1925. godine. (Hina)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju