Povodom Međunarodnog dana žena kino Kinoteka donosi program pod nazivom Ženijalni dani, tijekom kojeg će biti prikazano pet filmskih naslova koji su obilježile žene

Galerija Ženijalni dani Ženijalni dani Ženijalni dani +2 Film Program Ženijalni dani, u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, povodom Međunarodnog dana žena u kino Kinoteka donosi pet filmskih naslova koje su obilježile žene.

Ovotjedni repertoar Kinoteke tako će nas provesti kroz prvi (Sufražetkinje, 2015.) i drugi (Božja volja, 2017.) val feminizma, preko pop-kulture osamdesetih godina (Whitney: Biti svoja, 2017.), sve do današnjice u Alžiru (U mojim godinama još skrivam da pušim, 2016.)

U utorak, 6. ožujka, Sufražetkinje će nas podsjetiti na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovu okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije.

Ako ste u sklopu ciklusa Hedy Lamarr u Kinoteci propustili pogledati dokumentarac Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon, film će biti ponovno prikazan u srijedu, 7. ožujka. Riječ je o jedinstvenom uvidu u život i stvaralaštvo holivudske dive i "najljepše žene na svijetu" koji rasvjetljava manje poznatu crticu iz njezine biografije – njezin izumiteljski rad na polju bežične tehnologije.

U sklopu Ženijalnih dana bit će prikazan još jedan dokumentarni film – Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala, koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave, kao i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine.

Ovaj dokumentarac koji će biti prikazan u četvrtak, 8. ožujka donosi nikad prije viđene materijale i otkriva kako pjevačica, koja je bila najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, a i češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna samoj sebi.

Iz Švicarske stiže nagrađivana feel good komedija o ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe. 1971. je godina, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica.

Film donosi priču o tome kako su žene u ovoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu. Božja volja je na repertoar u u petak, 9. ožujka.

Subota, 10. ožujka donosi francusko-alžirsku dramu redateljice Rayhane Obermeye, U mojim godinama još skrivam da pušim (2016.), koja otvara vrata u tradicionalni alžirski hamam, u kojem se, daleko od pogleda muškaraca, okuplja raznolika skupina žena svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora – od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Ovdje, izolirane od muškog svijeta, one pronalaze svojevrsno utočište slobode.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kinodistribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kinodistribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr. Ženijalni dani Povodom Međunarodnog dana žena kino Kinoteka ugostit će filmove koje su obilježile žene Foto: PR

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju