Zagrebačko kino Kinoteka u prvom tjednu nove godine u okviru svog programa noviteta donosi film "Mračna kći" Maggie Gyllenhaal i restauriranu verziju "Raspoloženih za ljubav" Wonga Kar-waija.

Mračna kći adaptacija je istoimenog na hrvatski nedavno prevedenog romana Elene Ferrante, koja se proslavila romanima o ženama na životnim prekretnicama, a ovaj se smatra jednim od njezinih najboljih ostvarenja.

Priča je to o ženi koja svoje praznike provodi na talijanskom jugu, prvi put bez svoje obitelji, no nakon nekoliko dana mediteranske idile, njezin mir narušava dolazak bučne obitelji. Jedan će je naizgled nevažan incident potaknuti da preispita svoje životne odluke, stoji u najavi.

Glumica Maggie Gyllenhaal režirala je film i za njega napisala scenarij, pritom okupivši prvorazrednu glumačku ekipu predvođenu oskarovkom Olivijom Coleman.

Mračna kći svjetsku je premijeru imala na festivalu u Veneciji, gdje je ispraćena ovacijama, a kritika je posebno hvalila Gyllenhaalinu sigurnu režiju, ambicioznu priču i dojmljivu glumačku postavu, kažu iz Kinoteke.

Film Raspoloženi za ljubav iz 2000., opisan kao jedan od najljepših i najboljih filmova svih vremena, u režiji hongkoškog majstora pokretnih slika Wonga Kar-waija, u Kinoteci se prikazuje u svojoj nedavno restauriranoj inačici.

Iva Mihalić i Jadranka Đokić "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante: Novogodišnja premijera u zagrebačkom HNK-u

S radnjom smještenom u Hong Kong s početka 1960-ih, film prati muškarca i ženu iz iste zgrade, koji saznaju da su im bračni partneri u vezi. Osjećajući se prevareno upuštaju se u osebujan odnos na granici prijateljstva i ljubavi, kojim će nastojati objasniti postupke svojih nevjernih supružnika, nastojeći pritom da i sami ne pokleknu pred bujajućim osjećajima.

Film je premijerno prikazan 2000. u konkurenciji Cannesa, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyler posebno priznanje kao direktor fotografije.

Često je na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan.

Među ostalim novitetima na repertoaru su Francuska depeša Wesa Andersona, Nebesa Srđana Dragojevića i Deset u pola Danisa Tanovića te Zbornica Sonje Tarokić i Paralelne majke Pedra Almodóvara.

Dio repertoara posvećen je i distribucijskim uspješnicama koje su obilježile prethodnu sezonu, biografska drama Toma Dragana Bjelogrlića i Gorana Lisinca te Murina Antonete Alamat Kusijanović.

Prva ovogodišnja Matineja za najmlađe rezervirana je za novu uspješnicu studija Disney, film Encanto: Naš čarobni svijet Jareda Busha i Byrona Howarda, priča o neobičnoj obitelji koja živi skrivena u začaranoj kući u planinama Kolumbije i djevojčici koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju