Kako bismo vam ponudili najbolje štivo za ljeto, predstavit ćemo izbor najnovijeg bloga posvećen ljepoti čitanja knjiga - 'Čitaj knjigu'. Uz ove ćete se preporuke ponovno zaljubiti u čitanje ili napokon započeti ljubav prema svijetu prepunom ljubavi, humora i intriga i budućih dobrih prijatelja

Prvo vas moram nešto pitati! Vjerujete li u vještice, u crnu magiju, u predviđanje budućnosti i u moć čudotvornog izliječenja? Ja nisam vjerovala, ali poslije čitanja ove knjige, pomalo mijenjam mišljenje.

'Boginje sa Žitkove' je prekrasan, ali istovremeno i potresan dokumentarni roman o sudbini žena koje su za neke ljude bile boginje, a za druge vještice. Istovremeno je to dirljiva obiteljska priča o stanovinicima Bijelih Karpata koji su bili rastrgani između magije, Gestapoa i Stasija.

'Boginje sa Žitkove' je prekrasan, ali istovremeno i potresan dokumentarni roman o sudbini žena koje su za neke ljude bile boginje, a za druge vještice. Istovremeno je to dirljiva obiteljska priča o stanovinicima Bijelih Karpata koji su bili rastrgani između magije, Gestapoa i Stasija

U Bijelim Karpatima (najzapadnijem planinskom lancu iz Karpatske skupine koji se prostire na granici Slovačke i Češke) razbacane leže usamljene kolibe i kućice. To je domovina 'mudrih' žena koje svoje znanje i mudrost prenose generacijama. Smatralo ih se boginjama s magičnim i iscjeliteljskim moćima kao i moćima predviđanja budućnosti. Postavlja se pitanje: kako to da nisu mogle predvidjeti vlastite sudbine i pomoći sebi u svim tim teškim vremenima. No jesu li te boginje istovremeno svoje moći koristile i za nanošenje štete rodbini, susjedima, suparnicima u ljubavi i zahtjevima za stjecanje tuđe imovine? Jesu li se koristile moćima crne magije? I kakve je to posljedice imalo za njihove 'mušterije', susjede i najbližu rodbinu?

Priča počinje nasiljem u obitelji. Majka glavne junakinje Dore Idesove je ubijena. U tom trenutku četrnaestogodišnja Dora i njen mlađi, retardirani brat Jakoubek ostaju siročad. Otac im je u zatvoru, a jedino koga imaju je tetka Surnema, sestra njihove pokojne majke i ona ih uzima k sebi. Surnema je poznata boginja u svom kraju. Navodno ima velike moći i mnogi ljudi dolaze k njoj na izliječenje, na sređivanje problema i na utjecanje budućnosti. Moramo uzeti u obzir da je u to vrijeme među ljudima vladalo iznimno praznovjerje i neznanje. Ubrzo nakon udomljavanja djece ubijene sestre, Surnemu odvedu u psihijatrijsku kliniku. Nitko ne zna što se događa.

Šuška se da je Surnema već duže vrijeme pod prismotrom specijalnih agenata i da je to njihovo maslo i svojevrsna osveta. Silom joj nešto ilegalno žele 'prikačiti'. Nećakinja Dora smještena je u internat, a bolestan brat u posebnu ustanovu za retardiranu djecu, odnosno djecu s posebnim potrebama. Za Doru počinje vrlo teško razdoblje odrastanja bez roditelja, rodbine i bilo koga svoga. Tek kad postane punoljetna Dora smije izaći iz internata. Posjećuje svoju, tada već jako bolesnu, tetku Surnemu. Ne prepoznaje tu iznurenu i slomljenu staricu. Ubrzo Surnema umire. Dora je šokirana, tužna i usamljena i ponovo, zaista sama.

Kao odrasla mlada žena Dora odlučuje otkriti tko su bile boginje iz Žitkove. Želi razotkriti sve te tajne i misterije koje obavijaju njenu obitelj. To istraživanje postaje i njen diplomski rad kojem pristupa s puno elana i odgovornosti. U svojoj istrazi nailazi na mnoge tajne, zavrzlame i šutnje. Spoznaje da su bogovanje i sposobnosti koje uz njega idu nasljedne. Okreće se razumu, odbija tu nasljednu moć da bi povremeno ipak bila uvučena u vrtlog sumnje. Malo po malo i s puno strpljenja Dora Idesova otkriva šokantnu i nepoznatu sudbinu svoje obitelji.

Jedan od tragova vode sve do Himmlera – visokog zapovjednika SS-a i Gestapoa, koji je bio opsjednut vođenjem kartoteke o vješticama koje su bile tipične za starogermansku zajednicu. Jesu li boginje surađivale s nacistima i Gestapom? S druge strane dio izvještaja dolazi iz arhiva tajne službe komunističkoga režima. Time ovaj roman paraleleno proučava moć, korupciju i izdaju u totalitarnim režimima. U knjizi se otkrivaju mnoge tajne, nepravde i pomankanja čovječnosti koji su se zaista dogodile i za koje postoje policijski dosjei, izvještaji i protokoli u češkim i slovačkim arhivima. To ovom romanu dodaje pridjev – dokumentarni.

Pred Dorom se otvara jedan novi svijet. Sama je u svom istraživanju. Istovremeno se požrtvovno bori i brine za svog brata Jakoubeka što je potresno i emotivno za nju, ali i za nas čitatelje. Stalno sam bila pod dojmom koliko je Dorin život težak i surov. Dora je primorana uhvatiti i posložiti sve te niti u klupko koje se pred njom odmotava uz nepravde koje su nanesene njenoj obitelji u nekoliko generacija. Šokirana je Dora, a šokirani će biti i vi! Ova priča počinje kao dokumentarni roman a završava kao najnapetiji krimić. Na početku je ubojstvo, a je li i na kraju? Otkrijte sami.

Rekla bih da vas očekuje jaka knjiga koja je za jake žene.

Katerina Tučkova jedna je od najpopularnijih mladih čeških književnica. Rođena je 1980. godine. Njena knjiga 'Boginje sa Žitkove' u Češkoj je prodana u više od 100.000 primjeraka i nagrađena je mnogobrojim književnim nagradama. Na listi je najprodavanijih domaćih knjiga u Češkoj gdje je zauzela prvo mjesto. Prevedena je na 12 stranih jezika. Katerina dolazi na ovogodišnji Festival svjetske književnosti.

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju