Francuska autorica Raphaelle Giordano napisala je roman koji je omogućio sreću milijunima. Zašto im se ne biste priključili?

Ako je prethodna godina bila puna književnih hitova, onda se čini da će ova biti još bolja. Siječanj je bio pomalo sumoran u knjižarama, uostalom kao i izvan njih, ali od veljače svakim je danom sve više odličnih knjiga i velikih hitova. Ova knjiga u knjižare nam donosi pravo proljeće.

Što je s njezinim djetinjim snovima? Je li ovo sve što život pruža? Samo obaveze?Naravno da nije! Ono što osjeća simptomi su boljke koja ima svoj naziv – akutni rutinitis.

Najnoviji naslov koji će se vjerojatno naći na brojnim top-listama najčitanijih knjiga jest roman samopomoći "Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan“. Knjiga je u Francuskoj objavljena prije koju godinu i od tada ne silazi s vrhova ljestvica najprodavanijih naslova. Osim toga, prava za objavljivanje prodana su u više od 30 zemalja, pa tako možemo očekivati da će njezina popularnost samo rasti.

Pomalo podsjećajući na hitove Elizabeth Gilbert ili Paula Coelha, ovo je priča u kojoj pratimo isječak iz života Parižanke Camille koja ima sve, ali nije potpuno sretna. Posao koji radi je izvrstan, no ne donosi ispunjenje. U stabilnom je braku, ali s godinama se izlizala strast koju su zamijenile tupa ugoda i pristojnost. Njezin je sin prekrasno i vrlo živahno dijete, ali ona od obveza ne stigne s njime provoditi dovoljno vremena.

TEK VLASTITI TRUD DONIJET ĆE ISTINSKO ISPUNJENJE KOJE NAM NITKO NE MOŽE ODUZETI

U taj njezin kompromisni život ulazi čovjek koji joj se predstavi kao "rutinolog“. Za ovaj izraz vjerojatno niste čuli jer je originalna kreacija autorice. Njegovo je ime Claude i on pomaže ljudima pronaći dublje izvore sreće. Kada ga upozna, Camille je pomalo sumnjičava, ali počne se preispitivati o svojem životu. Je li ono što ima uistinu i ono što želi? Što je s njezinim djetinjim snovima? Je li ovo sve što život pruža? Samo obveze?
Naravno da nije! Ono što osjeća simptomi su boljke koja ima svoj naziv – akutni rutinitis.

Pomalo podsjećajući na hitove Elizabeth Gilbert ili Paula Coelha, ovo je priča u kojoj pratimo isječak iz života Parižanke Camille.

Od njega pati veliki dio zapadnoga svijeta, a manifestira se nedostatkom motivacije, kroničnim neraspoloženjem, gubitkom interesa i osjećaja, nesposobnošću za osjećaj sreće unatoč obilju, bezvoljnošću te umorom. Slobodno sami nastavite niz, sigurni smo da i u vašem životu postoji pokoji simptom ove duševne nelagode.

Budući da Camille ima trideset osam godina, prilično je spremna za promjenu jer je dobar dio života već odvalila. Vremena više nema napretek. Claude je počne upućivati u svoju metodu te pred nju postavlja izazove koji je razbuđuju.

Ona, primjerice, mora napraviti različite popise onoga što želi i ne želi te nakon toga činiti simbolične radnje kojima će to dobro zapamtiti. Zatim mora počistiti svoj unutarnji i vanjski prostor. Nakon toga slijede brojni zabavni zadaci kojima se opire, ali ipak nekako nastavlja dalje. Korak po korak, uspjeh se počinje nazirati. Njegove su tehnike daleko od pasivnosti kojom inače tražimo sreću. Camille sve mora učiniti sama, a Claude je samo vodič koji ju usmjerava na pravi put.

Kako je već stoljećima poznato, taj aktivni pristup stvarno omogućuje opipljive rezultate. "Energija stvara novu energiju“, kaže joj u jednom trenutku Claude i u pravu je. Tek vlastiti trud donijet će ono istinsko ispunjenje koje nam više nitko ne može oduzeti jer to postaje naša osobna, neovisna moć.

Knjiga Od akutnog rutinitisa pati veliki dio zapadnog svijeta Foto: Sonja Kovač

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju