Nova sezona "Književnih petaka" započinje s vrlo zanimljivom temom i gostima. Više detalja saznajte u tekstu

Prva tema nove sezone "Književnih petaka" itekako je interesantna, a njezin naziv glasi "Dijalekt – sada i ovdje". Glavno pitanje koje će biti postavljeno jest: Imamo li danas uopće razumijevanja za dijalekte?

Na tribini će se predstaviti dvoje znanstvenika i istaknutih autora u čijim se nagrađivanim djelima dijalekt isprepliće sa standardom ili pak samostalno odjekuje iz njihovih knjiga – Evelina Rudan i Kristian Novak.

Nova sezona 'Književnih petaka' započinje s temom o dijalektu i s dva zanimljiva gosta, Evelinom Rudan i Kristianom Novakom

Govorit će se ponajprije o njihovim djelima i važnosti nagrada koje su osvojili, ali bit će riječi i o povijesti hrvatskog jezika i postupnoj standardizaciji, kao i o usporedbi s drugim jezicima, kakva su njihova iskustva s prevođenjem na druge jezike, kako su prevoditelji prevodili njihova djela na dijalektu.

Evelina Rudan inače je profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za kroatistiku te je objavila četiri zbirke pjesama. To su "Sve ča mi rabi ovoga prolića", "Posljednja topla noć" (sa S. Lipovcem i D. Peričićem), "Breki i ćuki" te "Pristojne ptice".

Kristian Novak također je pisac i sveučilišni profesor kroatistike i germanistike, a dosad je objavio dva romana, "Obješeni" i "Črna mati zemla".

Tribina će se održati 6. listopada u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati. Urednik je i voditelj ovog "Književnog petka" Slađan Lipovec.

"Književni petak" jest manifestacija i književna tribina osnovana radi popularizacije knjige, a prvi put se održala 1955. godine. S manjim prekidima redovito se održava do danas te su mnogi hrvatski književnici, ali i druga ugledna imena iz kulture, umjetnosti i znanosti bili gosti na tribini.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju