Nakon kupnje u dućanima mnoge namirnice spremamo u frižider, često 'zaboravimo' na njih i koristimo ih nakon isteka roka trajanja. Upravo je to velika pogreška koji bismo trebali izbjegavati.

Znate li koje lako kvarljive namirnice nikako ne smijemo koristiti nakon isteka roka trajanja? One mogu biti jako opasne i stvoriti velike zdravstvene probleme ako ne poštujemo pravila njihove upotrebe, a i prije isteka roka trebali bismo provjeravati njihovu svježinu

Riba i školjkaši

Obavezno ih čuvajte na hladnom tj. nakon kupovine što prije stavite u hladnjak jer će se u suprotnom pokvariti i mogu prouzročiti neugodno trovanje. Također ih skuhajte što prije jer se svježa riba i svježi školjkaši brzo kvare.

Uvijek obratite pažnju na svježinu ribe. Prstima je taknite i obratite pažnju na eventualna udubljenja jer su ona znak da riba nije svježa. Oči svježe ribe su izbočene i bistre, ne smiju imati mutne ili udubljene oči. Crvene ili ružičaste škrge bez tragova sluzi također su znak svježe ribe, za razliku od one sa smeđim škrgama. Obratite pažnju i na miris ribe, ako osjećate da je miris 'užegao' ili kiselkast i ne osjeća se miris mora – izbjegnite je.

Meso

Meso može biti jako opasna namirnica ako se koristi nakon isteka roka trajanja, pogotovo ako je kontaminirana bakterijama koje se aktiviraju uslijed nepravilnog čuvanja namirnice. Stoga se pridržavajte roka i obratite pažnju na izgled mesa. Ako je poprimilo lagano smećkasti ton, neugodan miris i primijetite tragove ružičaste sluzi – meso je pokvareno.

Mekani sirevi

Rok trajanja sira ovisi o mnogo faktora, od tipa sira, do načina izrade i izloženosti toplini. Tvrdi i polutvrdi sirevi traju puno dulje od polumekanih ili mekanih koji u sebi imaju veliki udio vode. U svim fermentiranim mliječnim proizvodima možemo naći veliki broj bakterija koji inače stimuliraju zdravu floru probavnog sustava, ali nakon isteka roka trajanja u njima se stvaraju bakterije koje su loše za organizam.

Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine

U ovim namirnicama često se može pronaći bakterija pod nazivom listerija koja izaziva trovanje hranom, a može uzrokovati i listeriozu, nimalo bezazlenu zaraznu bolest. Nakon isteka roka trajanja spomenutih proizvoda može se aktivirati i stvoriti velike zdravstvene probleme stoga je važno da poštujemo pravila i bacimo namirnice ako više nisu za upotrebu.

Jaja

Osjetljiva su namirnica i najmanje oštećenje ljuske može utjecati na njih. Prema pravilima, jaja smijemo koristiti maksimalno 30 dana nakon kupovine. Međutim, u trenutku kupovine jaja ne moraju biti 'svježe' izležena i stoga uvijek trebate provjeravati jesu li pokvarena.

Uronite jaje u posudu s vodom. Ako jaje leži na dnu posude, onda je svježe. Ako se vrhom blago naginje prema gore, to znači da je staro nekoliko dana, ali još uvijek imate vremena upotrijebiti ga. Jaje koje pliva na površini vode je staro i pokvareno i trebate ga baciti.

Također obratite pažnju na miris jajeta nakon što ga razlupate ili skuhate. Ako je miris izrazito neugodan i 'zaudara', nemojte koristiti jaje.

Provjerite namirnice koje smijete koristiti nakon isteka roka trajanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju