Perilica posuđa aparat je koji štedi vrijeme i ako ju imamo, količina vremena koju provedemo radeći kućanske poslove znatno se smanji.

Ipak, postoji određeno posuđe koje zbog svojeg materijala, oblika ili nekih drugih svojstava nipošto ne bi smjelo završiti u vašoj perilici jer tako riskirate da se ono ošteti, a i perilica bi mogla nastradati.

Ako ne želite ručno prati pola posuđa jer ste uvijek na oprezu iako imate perilicu, donosimo vam popis onoga čemu u njoj nikako nije mjesto. A jednom kada upamtite što sve u nju ne smije, točno ćete znati što je sigurno staviti u perilicu suđa i tako puno rjeđe prati na ruke „za svaki slučaj“.

Lijevano željezo

Vaše tave od lijevanog željeza nikada ne bi trebale ići u perilicu posuđa. Vanjski sloj takve tave vrlo se lako ošteti pa je s njom važno biti oprezan. No ipak je u redu ako ju operete s malo tekućeg deterdženta, dokle god se kasnije sjetite premazati ju s malo ulja.

Vanjski sloj tave od lijevanog željeza vrlo je osjetljiv Vanjski sloj tave od lijevanog željeza vrlo je osjetljiv (Foto: Getty Images)

Neprijanjajuće tave i posude

Neprijanjajućim tavama i loncima također se može oštetiti završni sloj te se tako uništava njihovo neprijanjajuće svojstvo. Vrlo se lako mogu izgrebati i tako im se znatno skraćuje životni vijek.

Kristalno posuđe

Kristalne čaše su osjetljive, a jaka toplina i mlaz vode u vašoj perilici posuđa mogu uzrokovati strugotine ili pukotine. Čak i ako izdrži više ciklusa pranja, na vašem se kristalnom posuđu može s vremenom razviti zamućen talog.

Termosice

Nakon pranja u perilici posuđa termosice mogu izgubiti svojstva hermetičnosti, to se posebice odnosi na plastične i metalne termosice.

Izolirani zračni prostor koji održava hladne i vruće tekućine na odgovarajućoj temperaturi može se uništiti i izgubiti učinkovitost.

Termosica bi mogla izgubiti svoje glavno svojstvo - zadržavanje temperature Termosica bi mogla izgubiti svoje glavno svojstvo - zadržavanje temperature (Foto: Shutterstock)

Drveno posuđe

Drvo je jako osjetljiv prirodan materijal, a toplina perilice posuđa može uzrokovati njegovo iskrivljenje, dok bi sušenje moglo dovesti do pucanja.

Bakreno posuđe

Bakar je sklon tamnjenju, a uvjeti u perilici posuđa mogu poprilično uništiti sjaj vaših bakrenih lonaca i tava.

Kvalitetni noževi

Naravno, noževe za maslac možete bez problema staviti u perilicu posuđa, ali o stavljanju stvarno kvalitetnih noževa u nju trebali biste dobro razmisliti. Uvjeti u uređaju mogu otupiti rubove oštrica, zbog čega ćete ih morati puno češće oštriti.

Ribeži

Dva su razloga za ručno pranje ribeža. Prvo, slično kao i kod noževa, perilica posuđa može otupiti oštrice ribeža. Drugo, velika je vjerojatnost da perilica posuđa neće moći izvući sve čestice iz njihovih malih rupica, pa je ipak bolje da to radite ručno.

Ribež bi u perilici mogao otupjeti Ribež bi u perilici mogao otupjeti (Foto: Shutterstock)

Plastične posude

Neke plastične posude ipak možete prati u perilici suđa, no puno su češće one koje ne bi smjele ići unutra.

Plastika lomi i zatim oštećuju filtre, što onda može uzrokovati kvar ili curenje stroja.

Većina plastičnih proizvoda ima otisnutu prikladnost za perilicu posuđa na dnu, stoga prvo provjerite upute proizvođača prije nego što riskirate oštećenje vaše perilice.

Aluminijsko posuđe

Aluminijsko posuđe i jednokratni aluminijski pladnjevi izgubit će boju kada se stave u perilicu posuđa ako nisu na neki način zatvoreni. Metal može reagirati s vodom i zrakom u procesu koji se naziva oksidacija, tada postaje prekriven tamnim filmom koji se zatim može prenijeti i na drugo posuđe.

Fini porculan i keramika (posebno ručno rađena)

Većina ručno rađene keramike i finog porculana ne smije se prati u perilici posuđa zbog ekstremnih temperaturnih promjena, a jaki deterdženti mogu izazvati pucanje vašeg finog posuđa. Tlak vode u perilici posuđa uzrokuje pomicanje posuđa unutar nje, a za ono osjetljivo i lomljivo to znači samo jedno – vrlo će se lako uništiti.

Ručno rađeno keramičko posuđe vrlo je osjetljivo Ručno rađeno keramičko posuđe vrlo je osjetljivo (Foto: Shutterstock)

Bonus savjet

Srebrni pribor za jelo

Za srebrni se pribor obično kaže da ne bi smio u perilicu jer bi mogao potamniti. Međutim, ovom problemu možete doskočiti tako da isperete svu kiselu ili slanu hranu sa srebrnog pribora prije nego što ga stavite u perilicu, a iz nje ga izvadite prvog, čim završi pranje jer ga tako neće uništiti vlaga. 

Srebrni pribor za jelo ipak može izdržati pranje u perilici Srebrni pribor za jelo ipak može izdržati pranje u perilici (Foto: Getty Images)

Perilica posuđa To je samo zbunjuje: Najveća greška koju radimo s perilicom posuđa

Perilica posuđa Savjet majstora: Pet stvari koje ne smijete raditi s perilicom posuđa

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju