Ima li ljepšeg osjećaja od onoga kada skuhamo šalicu omiljenog toplog napitka i uživamo u mirisu jutra? Upravo je taj osjećaj motivacija umjetnici Ivi Brkić, koja stvara zaista posebne porculanske predmete.

Galerija Porculan Ive Brkić - 12 Porculan Ive Brkić - 2 Porculan Ive Brkić - 3 +9 Radovi Ive Brkić

Njezine šalice, tanjurići, čajnici, pribor za jelo i prostorne instalacije izgledaju kao da su oblikovani za kraljevski dvor, a dok ih stvara, Iva se osjeća kao da putuje u intimni svijet koji je kreiran njezinom maštom. Alisa u zemlji čudesa njezin je glavni motiv, a predmeti koje izrađuje izgledaju kao da će svakoga trena oživjeti i ispričati nam neku posebnu priču.

Pastelne boje, potpuno drugačiji oblici, zlatni detalji i originalan postupak izrade, koji je isti već stoljećima, omogućili su svestranoj umjetnici da se istakne u moru sličnih kreativaca.

Iva Brkić Walter diplomirala je 2011. na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beogradu. Ima 35 godina i gotovo se pola svoga života bavi jedinim poslom koji je ispunjava. Svoju je bogatu umjetničku karijeru okrunila otvorenjem galerije u Beogradu, a najponosnija je na dugačak stol svojih radova inspiriranih Alisom u zemlji čudesa.

Cijeli život uči da postaneš kao dijete

Dok sam bila dijete, nisam bila svjesna svoje kreativnosti. Voljela sam se igrati, stvarati i improvizirati. Sad se trudim postići tu dječju slobodu i spontanost u svome radu. Za keramiku i porculan, kroz koji se najviše izražavam, spontanost je nešto što se teško postiže jer je cijeli proces vrlo zahtjevan i spor.

Porculan Ive Brkić - 3 Radovi Ive Brkić (Foto: Privatna arhiva)

Danas radim stvari koje sam radila i kao dijete, samo malo ozbiljnije. Piccaso je to jednom prilikom lijepo rekao: 'Trebale su mi četiri godine da naučim slikati kao Rafael, a cijeli život da naučim slikati kao dijete', govori nam Iva.

Iva kaže da inspiraciju pronalazi svuda oko sebe. Ponekad je inspirira lijepa fasada neke kuće, a ponekad običan račun za struju. Danas se umjetnik mora baviti organizacijom, prezentacijom, fotografijom, administracijom, odnosima s javnošću i s još hrpu poslova.

Porculan Ive Brkić - 1 Iva najviše voli raditi statične predmete od porculana i keramike (Foto: Privatna arhiva)

Na pitanje može li se lijepo živjeti od ovoga posla, Iva je dala vrlo jasan odgovor.

Da! Evo, živa sam i zdrava, računi plaćeni. Od svakog posla može se živjeti ako se on shvati ozbiljno. To više zavisi od osobe nego od vrste posla, objasnila je Iva.

Ponekad, priznaje, iz ateljea dođe mrtva umorna. To je tako kad voliš svoj posao, često zaboraviš da zapravo radiš, govori Iva.

Svaka od nas zaslužuje biti princeza, barem na pet minuta dok pije svoju kavu

Svi njezini radovi izrađeni su od porculana, u koji se na prvi pogled i dodir zaljubila na Odsjeku za keramiku Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Iako je porculan zahtjevan materijal, kad pronađete zajednički jezik – nastaje magija. Najdraži dio posla joj je oslikavanje – meditacija i osobno uživanje, koje već 15 godina ima isti intenzitet.

Najponosnija je na svoj osobni stil i prepoznatljivost te pozitivne komentare okoline. Na početku, kaže, nije mislila da će se ljudima svidjeti kičaste previše dekorativne i pozlaćene šalice, a na kraju su oduševile sve ruke u koje su došle.

Porculan Ive Brkić - 9 Iva Brkić stvara šalice inspirirane Alisom u zemlji čudesa (Foto: Privatna arhiva)

Zašto se moje šalice toliko sviđaju ljudima? Obožavaju ih najrazličitiji profili ljudi, a shvatila sam i zašto. Sve mi volimo biti princeze, barem na pet minuta dok pijemo svoju šalicu ili čaj. Svima nam nedostaje tih kraljevskih rituala jer smo svi mi kraljevi i kraljice svog života. Ja volim vjerovati u to, zaključila je talentirana Iva Brkić.

U galeriji na početku teksta pogledajte predivne predmete koje Iva stvara svojim rukama, a na profilu na Instagramu detaljnije zavirite u njezin opus.

Porculan Ive Brkić - 4 Radovi Ive Brkić (Foto: Privatna arhiva)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju