Osobna higijena vrlo je važna za održavanje zdravlja. Međutim, čak i kada se redovito tuširate postoji dio tijela na kojem se svakodnevno može nakupiti više od 67 vrsta bakterija. Doznajte koji je najprljaviji dio na našem tijelu


Tuširanje je vrlo važan dio osobne higijene. Tijekom dana, na odjeći, kosi i koži u svoj dom donesemo brojne mikroorganizme koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

No, iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji dio na vašem tijelu koji se smatra najprljavijim te zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se 'bacili' pod tuš. Riječ je o pupku koji je najnedostupniji dio na našem tijelu i time može postati pravo leglo bakterija.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usjecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje.

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odjeće, mrtve stanice kože, losion i sapun. Takav spoj savršeno je mjesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neugodnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usjecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje. Želite li ovaj dio tijela održavati na detaljan i pravilan način upotrijebite ovaj jednostavan trik s štapićem za uši.

KAKO PRAVILNO PRATI PUPAK?

Uvučen pupak:
1. Prije tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol te njime detaljno očistite svaki dio pupka.

2. Tijekom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje te, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili ručnikom.

Ispupčen pupak:
Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubina i nabora u kojima se nakuplja prljavština.

1. Smočite vršak pamučne krpice ili blazinicu te na nju nanesite gel za tuširanje.

2. Istrljajte pupak te ga isperite mlakom vodom i osušite ručnikom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju