Kanadska kompanija Vestra Inet ovaj tjedan dobila je besplatni PR kakvom se sigurno nije nadala. Naime, izazvali su veliku pomutnju svojim oglasom za posao koji su objavili na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn

Iako nas se često pokušava uvjeriti da smo napredovali kao društvo i razlike u tretmanu pripadnika oba spola sveli na minimum, primjeri seksizma kojima svakodnevno svjedočimo pokazuju kako još uvijek 'nazadujemo' po tom pitanju.

Dokaz za to dala nam je kompanija Vestra Inet koja je na kraju oglasa za radno mjesto content writera stavila sljedeću napomenu: 'Molimo vas da uzmete u obzir kako radno mjesto uključuje ispunjavanje obaveza recepcionera, stoga preferiramo ženske kandidate.'

Ovaj očiti primjer podcjenjivanja žena i njihovih radnih sposobnosti izazvao je veliku ljutnju među pripadnicama ženskog spola.

'Izgleda da smo putovali kroz vrijeme i vratili se u 1950. godinu', 'zar se ne boje da će zaposlenica plakati na recepciji svaki put kad je udari PMS', 'strašno, taman kad pomisliš da si u 21. stoljeću, oni te jednom rečenicom vrate u 19. stoljeće' samo su neki od ogorčenih komentara.

>>Samozatajna plavuša koja je 'razvalila' svijet muškaraca

Je li u pitanju još jedan slučaj svođenja žena na njihov fizički izgled tj. staru predrasudu da su vizualno atraktivnije od muškaraca i zbog toga prikladnije za posao na recepciji? Ili je kompanija možda željela reći da su pripadnici muškog spola previše 'napredni' za tu vrstu posla?

U raspravu na društvenim mrežama upleli su se i muškarci koji su odmah primijetili kako sporna napomena u isto vrijeme diskriminira i njih jer bi se iz oglasa također moglo iščitati da kompanija zapravo smatra da nisu sposobni za posao na recepciji.

Ubrzo su se javili i poduzetnici koji su najavili kako zbog 'incidenta' ne namjeravaju započinjati suradnju s kompanijom, a bivše zaposlenice priznale da ih oglas nimalo ne začuđuje.

Nakon negativnih komentara oglas je uklonjen i kompanija se kratkom izjavom obratila javnosti: 'Nismo željeli diskriminirati niti jedan spol ili grupu u našem oglasu za posao. Mi vjerujemo u promicanje raznovsnosti.'

Iako za oglas zaslužuju samo pokudu, treba im uputiti i 'uvjetnu pohvalu' jer su njime uspjeli napraviti ono što se često čini nemogućim – ujediniti muškarce i žene u borbi protiv spolne diskriminacije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju