Visoki uspravni grozdovi, najčešće plave boje, čine kokotić jednim od najimpresivnijih cvjetova u vrtovima i na livadama, koji može narasti i do 180 centimetara, ovisno o vrsti. Kokotić je preporučljivo saditi upravo sada, u ožujku, a vrijeme cvatnje mu je od lipnja do kolovoza. Riječ je o otrovnoj biljci, no u malim količinama ima i ljekovita svojstva.

Galerija Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 8 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 6 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 9 +5 Zagledate li se u kokotić, primijetit ćete mnoštvo malih, ljupkih cvjetova postavljenih jedan do drugoga

Poznata je uporaba kokotića kod raznih zdravstvenih problema, primjerice za čišćenje organizma, liječenje očnih bolesti, kod astme te nametnika u kosi. No, zbog njegovih također otrovnih svojstava, pogotovo kod mladih izdanaka, najbolje ga je ipak imati samo kao ukrasnu biljku, koja itekako impresionira.

Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 3 Kokotić je idealna biljka za rubne gredice jer obožava sunce (Foto: Living4media)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) koji potječe s visokog gorja u Africi. Latinski naziv delphinium znači 'delfin', a dobio ga je zbog zgodnog izgleda pupoljka cvijeta koji podsjeća na delfina. U vrtovima ga najčešće vidimo u svim nijansama plave boje, no može biti i ljubičast, bijel i ružičast, uz razne kombinacije crne i bijele unutrašnjosti cvijeta.

Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 4 Kokotić može krasiti i balkon, samo mu osigurajte obilje sunca (Foto: Living4media)

Idealna je biljka za rubne gredice jer obožava sunce, dok sjenu ne podnosi, a najbolje ga je sijati u hladno klijalište ili teglice na prozorskoj dasci te kasnije rasaditi na otvoreno, kad prestane opasnost od mraza. Kako je riječ o prilično velikoj biljci koja može narasti i do 180 centimetara, važno ga je saditi s malo većim razmakom te ga zaštititi od vjetra.

Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 7 Zagledate li se u kokotić, primijetit ćete mnoštvo malih, ljupkih cvjetova postavljenih jedan do drugoga (Foto: Living4media)

Prve pupoljke počinje pokazivati krajem proljeća, odnosno početkom ljeta, a kada dođu ljetne vrućine, potrebno ga je redovito zalijevati. Obilno će cvasti ako ga posadite u dobro drenirano tlo bogato humusom i s mnogo hranjiva, ali s manjim udjelom dušika.

Kako samo miriše! Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula Zumbuli - 3 Zumbul Zumbul +1 Zumbul

Zagledate li se u kokotić, primijetit ćete mnoštvo malih, ljupkih cvjetova postavljenih jedan do drugoga na izrazito debeloj stabljici, što pridonosi zaista posebnom i romantičnom izgledu te ukrasne biljke. Njegovi visoki uspravni grozdovi čine kokotić prekrasnim cvijetom, a mnogi ga vole i zato što je otporna trajnica koja počinje rasti tik nakon zime, a naljeto, u doba cvatnje, nagradit će vas svojom impresivnom ljepotom i biti glavni frajer u vrtu.

Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 6 Visoki uspravni grozdovi, najčešće plave boje, čine kokotić jednim od najimpresivnijih cvjetova u vrtovima (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju