Viktorija Križanović izradom nakita bavi se već četiri godine, a na taj se pothvat odlučila nakon što je diplomirala na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.

Galerija Verbena handmade Verbena handmade Verbena handmade +0 Verbena handmade

Specifične vještine vezane uz mehaničku i kemijsku obradu metala od kojeg Viktorija izrađuje nakit stekla je na studiju tradicionalne umjetničke grafike, a upravo joj je to pomoglo u razvijanju vlastitog puta u dizajnu i izradi nakita.

Inspiraciju za oblike često pronalazim u povijesnom nakitu starih civilizacija, dok ideje za motiv nakita crpim iz biljnog svijeta i tekstura iz prirode, rekla je mlada umjetnica. 

Njena kolekcija nakita naziva Salvia inspirirana je biljkom kaduljom. Naziv kolekcije dolazi od latinske riječi salvus što znači spasiti. 

Osim mnogobrojnih ljekovitih svojstava, ova se biljka često povezivala sa ženom te njezinim fizičkim i mentalnim zdravljem. Kao simbol mudrosti kadulja upućuje na unutarnje vrijednosti više nego na vanjsku ljepotu.

Često bih u prolasku kraj biljke zastala i promatrala je. Njezin bi me opori, gorkasti miris uzemljio, usredotočio i osnažio prema ustrajnosti u postavljenim ciljevima svakodnevice. Ovom kolekcijom želim svratiti pažnju na moć ljekovitog bilja hrvatskog podneblja, potrebu odmaka od digitalne kakofonije te na regeneraciju pod okriljem prirode, rekla je Viktorija.

Forma svakog pojedinog komada iz njene nove kolekcije je pojednostavljena naglaske boja prirodnog poludragog kamenja i samih listova kadulje.

Verbena handmade Viktorija Križanović potpisuje nakit Verbena handmade (Foto: Zadovoljna.hr)

Modro zeleni tonovi kijanita te peridota podsjećaju na boju listova i stabljike uz ametist koji prezentira boju cvjetova biljke. Svaki model nakita dolazi u limitiranom izdanju sukladno tradicionalnoj ručnoj izradi te upotrebi kamena jedinstvenog izgleda.

Rast brenda od samih početaka teče organski što mi omogućava njegovati temeljne vrijednosti i principe s kojima sam krenula u svijet izrade nakita. Izradu nakita uspoređujem s osobnim umjetničkim izričajem u kojem će kvaliteta uvijek biti ispred kvantitete. U budućnosti bih voljela staviti naglasak upravo na taj dio povezivanja osobnog umjetničkog interesa na polju tradicionalne grafike te nakita galerijskog fotmata, zaključuje Viktorija.

FREYWILLE kolekcija nakita The Bridge Nakit za cijeli život: Bajkovita kolekcija inspirirana čarobnim Monetom

Viktorija koja djeluje pod umjetničkim imenom Verbena handmades naglašava kako joj je dosad publika nekako dolazila sama, što zbog mogućnosti custom izrade nakita po željama klijenata, što zbog toga jer se netko pronašao u temi i stilu njenih kolekcija.

Verbena handmade kolekcija nakita naziva Salvia inspirirana je biljkom kaduljom (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju