Kako izgleda jedan radni dan dadilja koje se brinu za djecu slavnih i poznatih? Zapravo jednako kao i dan običnih dadilja, samo uz puno više zahtjeva od strane roditelja i strožih radnih ugovora. Donosimo 5 stvari koje možda niste znali o dadiljama slavnih

1. Šesteroznamenkasta plaća
Prema podacima agencije Celebrity Staffing Services koja pronalazi osoblje za slavne čiji su klijenti Beyonce i Jay Z, Will Smith i Jada Pinkett Smitt, Drew Barrymore, Lisa Marie Presley i drugi, prosječna godišnja plaća dadilja je 185.000 dolara (1.313,500 kuna).

Prema podacima agencije Celebrity Staffing Services koja pronalazi osoblje za slavne čiji su klijenti Beyonce i Jay Z, Will Smith i Jada Pinkett Smitt, Drew Barrymore, Lisa Marie Presley i drugi, prosječna godišnja plaća dadilja je 185.000 dolara (1.313,500 kuna)

Uz plaću, dadilje dobiju i dobre bonuse i darove poput luksuznih sportskih automobila, luksuzne prostore za život, dizajnerske skupocjenosti za posebne prilike poput rođendana, a neke dadilje njihovi poslodavci svake godine nagrade i s bonusom od 10.000 dolara (71.000 kuna).

Veliku plaću dadilje imaju zbog zahtjevnosti svoga posla, ali plaćene su i za šutnju o privatnim životima svojih poslodavaca. Tom Cruise ima jedan od najstrožih ugovora o anonimnosti s dadiljama koje brinu o njegovoj kćeri Suri. U ugovoru, među brojnim ekstremnim uvjetima, piše da dadilje ne smiju nikome reći za koga rade, odnosno ime svoga poslodavca. Jedan slavni klijent, otkrivaju Celebrity Staffing Services, intervjuirao je dadilje u dva i tri sata ujutro jer je jedino tada imao slobodnog vremena.

2. Brojne dužnosti
Posao dadilja podrazumijeva potpunu skrb o djeci i nadzor nad njima, kao i pripremu hranjivih obroka za djecu, hranjenje, kupanje i odijevanje. Dadilja se mora pobrinuti da dijete ide spavati na vrijeme te da ne propusti popodnevno spavanje, da mu obroci budu na vrijeme te vodi računa o djetetovim dnevnim aktivnostima koje uključuju dogovore za druženje i igranje s drugom djecom.

Mora biti spremna raditi lakše kućanske poslove, prati dječju odjeću, dogovarati posjete liječniku, voziti dijete i dolaziti po njega u školu, pomagati kod pisanja zadaće, biti mentorica djetetu, odgajati dijete i primjenjivati pravilnu disciplinu te razviti prisan odnos s djetetom. Roditelji će dadilju uputiti kako se treba odnositi prema djetetu kada napravo nešto krivo ili se ne ponaša lijepo.

Iako imaju slobodne dane, dadilje moraju biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. I na slobodan dan, može dobiti poziv da mora doći na posao zbog iznenadnog intervjua ili snimanja. Također, potrebna je spremnost odlaska na put u svakom trenutku te boravka u inozemstvu i po nekoliko mjeseci. Zbog svih tih zahtjeva dadilje moraju biti izuzetno fleksibilne sa svojim vremenom i zbog toga mnoge dadilje gotovo da uopće nemaju privatni život.


3. Školovanje dadilja

Profesionalne dadilje školuju se u posebnim ustanovama gdje će dobiti vještine potrebne za taj posao ili tuđu djecu počnu čuvati u mladoj dobi kako bi skupile iskustvo. Dadilje djece američkih zvijezda najčešće moraju biti spremne preseliti se u New York ili Los Angeles gdje živi većina celebrityja.

Iako imaju slobodne dane, dadilje moraju biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. I na slobodan dan, može dobiti poziv da mora doći na posao zbog iznenadnog intervjua ili snimanja

Većina slavnih želi žensku dadilju koja govori nekoliko stranih jezika. Prije nego ih angažiraju, agencije za dadilje će provjeriti njihovu prošlost te ih podvrgnuti testovima na drogu. Većina dadilja ima fakultetsku diplomu. Ukoliko imaju samo srednju stručnu spremu, nepostojanje diplome nadoknade bogatim radnim iskustvom.

Koliko je dobro obrazovanje i široko znanje bitno za dadilje pokazuju i zahtjevi glumice Gwyneth Paltrow koja je za svog sina Mosesa tražila dadilju koja se aktivno služi grčkim, latinskim, španjolskim i francuskim jezikom (između ostalog, da bi pomagala Mosesu oko zadaća). Dadilja je trebala imati glazbeno znanje te znati svirati dva različita instrumenta, a uz sve to i biti sportski tip.

Angelina Jolie i Brad Pitt tražili su dadilje koje su trebale govoriti materinji jezik djeteta za koje će se brinuti, imati profesionalno znanje o razvoju djece te biti spremne otputovati u svakom trenutku. Par je svakoj dadilji plaćao 150.000 dolara (1.065,000 kuna) godišnje.

4. Muške dadilje zapošljavaju se u određenim slučajevima

Većina dadilja su žene, ali neki slavni roditelji zapošljavaju muške dadilje, najčešće ako imaju vrlo aktivnu i živu djecu. Muške dadilje obično su prije radili kao treneri, učitelji tjelesnog odgoja ili su studirali na kineziološkom fakultetu.

5. Granice koje ne smiju prekršiti

Radno okruženje dadilja je dom njihovih poslodavaca, no profesionalne granice moraju se održavati.
Iako su izrazito uključene u život obitelji, dadilje neće biti pozvane da objeduju s obitelji niti da sudjeluju u nekim obiteljskim aktivnostima. Nije neuobičajeno da je dadiljama koje žive u domu svojih poslodavaca zabranjen pristup nekim prostorijama u kući.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju