Od raka dojke u Hrvatskoj oboli svaka deseta žena i svaki stoti muškarac. Oni koji rak otkriju u ranoj fazi izliječe ga u gotovo 97 posto slučajeva. Samopregledi i preventivni pregledi stoga su bitan dio dijagnostike koji život znače.

Iako se većini žena smrači na samu pomisao o samopregledu, njime preuzimamo kontrolu nad svojim tijelom. Od 60 do 80 posto slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama, a ako to otkrije u ranoj fazi, šanse za izlječenjem iznimno su velike.

Od 60 do 80 posto slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama, a ako to otkrije u ranoj fazi, šanse za izlječenjem iznimno su velike.

Upravo je stoga važno samopregled dojki obavljati svaki mjesec. Prvi pregled trebao bi se obaviti već u doba puberteta, u prvom dijelu ciklusa zato što su tada dojke najmekše.

U reproduktivnoj dobi žene bi također trebale obavljati samopregled u prvom dijelu ciklusa, tj. do 10. dana ciklusa, a žene koje su ušle u menopauzu pregled moraju obvezno obavljati jednom mjesečno nevezano za dio ciklusa jer ga više nemaju.

Samopregledi i preventivni pregledi bitni su jer isprva oboljela žena nema nikakvih simptoma

Preporučuje se da si odrede bilo koji dan u mjesecu i da samopregled obave svaki mjesec. Rak dojke kod žena se najčešće otkriva nakon 50. godine, ali sve su češće dijagnoze i kod žena u dvadesetim godinama.

Samopregled je osnovni korak. Nitko ne poznaje tijelo bolje od nas samih, stoga ćemo upravo pred ogledalom prvi uočiti bilo kakve promjene. Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se bavi podizanjem svijesti o raku dojke, objašnjava kako isprva žena s rakom dojke nema nikakvih simptoma.

Najčešće je prvi simptom bolesti kvržica koja je na opip jasno drukčija od okolnog tkiva. Simptomi koji također mogu upućivati na rak dojke jesu promjene na bradavici, uvučena koža, čvorovi u području pazuha, uočljiva asimetrija dojki, sukrvavi, krvavi ili jantarni iscjedak, a u kasnijim fazama i nateknuće te toplina dojke

Uz samopregled, važni su i preventivni pregledi. Vrlo je važno da se sve žene koje dobiju poziv na mamografiju ili ultrazvuk na njega i odazovu jer se radiološkim pregledom dojki karcinom može detektirati u ranom stadiju, čak do dvije godine prije pojave klasičnih simptoma.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke Anita je u ljeto 2017. napipala kvržicu... Anitina priča o raku: "Ne znam kako jedno ljudsko biće uopće može izdržati toliko boli, uboda u tijelo, toliko patnje, slabosti i nemoći. Ali može!" Marina i Vladimir Hasija Bez posustajanja: Inspirativna priča 32-godišnje Marine o hrabroj borbi protiv zloćudne bolesti koju je pobijedila Slika nije dostupna Zajedno je lakše: Kako iskreno pomoći ženama oboljelima od raka dojke?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju