Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, brojne klice iz kupaonice, uključujući kapljice iz zahodske školjke, zbog čega je važno znati koliko ih zapravo često trebamo mijenjati, odnosno prati

Iako nam većina klica koje se skupljaju na ručnicima neće naštetiti jer su s našeg tijela, one se vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi.

Dakle, kako često treba mijenjati ručnike?

'Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica'

To ovisi o tome za što ih koristite. Ako je riječ o ručnicima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput tjedno. Male ručnike koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan.

Ako se iz ručnika širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati, rekao je za "Tech Insider" patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine.

Objašnjava da su ručnici idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba. Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna "hrana" mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne ručnike za lice treba mijenjati jednako često kao ručnike za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju ručnika ukoliko netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu.
Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije. Pročitajte i koliko često zaista morate čistiti WC školjku.

Tierno podsjeća i na to da se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika - za ruke, tijelo i lice te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju